Srbin iz Amerike rešio da sruši monopol stranaca koji deci prodaju udžbenike u Srbiji

© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar KavčićAleksandar Kavčić, nekada učenik čuvene beogradske Matematičke gimnazije, danas profesor Univerziteta "Karnegi Melon".
Aleksandar Kavčić, nekada učenik čuvene beogradske Matematičke gimnazije, danas profesor Univerziteta Karnegi Melon. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osnovna škola je obavezna i trebalo bi da bude i besplatna, to kaže i zakon, ali roditelji znaju koliko novca troše za udžbenike. Napravićemo svima dostupne knjige i staviti ih na internet, tako ćemo razbiti monopol na tržištu, sprečiti strane izdavače da enormno zarađuju na nama, ali ćemo i vratiti dostojanstvo prosvetnim radnicima.

Ovo za Sputnjik kaže Aleksandar Kavčić, nekada učenik čuvene beogradske Matematičke gimnazije, a danas profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pensilvaniji, jednom od najboljih tehničkih univerziteta na svetu.

Već dva semestra profesor Kavčić ne predaje, jer stalno putuje, pokušava da pomogne svojoj zemlji — Srbiji. Ideja mu je da svako dete štampa svoje besplatne udžbenike. Veruje da prvo treba da dopre do svesti prosvetnih radnika koji su, kako kaže, poniženi, ali su zaboravili da i oni moraju da vode računa o džepu roditelja.

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCU"Često se nastavnik koji bira udžbenik odlučuje za izdavača od koga će dobiti poklon, videćemo od kakvog su moralnog tkiva svi satkani kad ponudimo besplatne knjige", kaže Kavčić.
Srbin iz Amerike rešio da sruši monopol stranaca koji deci prodaju udžbenike u Srbiji - Sputnik Srbija
"Često se nastavnik koji bira udžbenik odlučuje za izdavača od koga će dobiti poklon, videćemo od kakvog su moralnog tkiva svi satkani kad ponudimo besplatne knjige", kaže Kavčić.

„Recimo da u ovom trenutku ima sedam izdavača, svaki ima približno isti sadržaj i istu cenu udžbenika, nastavnik koji ih bira, kaže, daj da izaberem onaj koji će mi doneti neki poklon od izdavača, laptop ili neko putovanje u inostranstvo. Nastavnici i direktori to zaista rade na taj način. Ali, onog trenutka kad im ponudite izbor besplatnog udžbenika, tu će se videti od kakvog su moralnog tkiva satkani“, kaže Kavčić.

On dodaje da na internetu odavno postoje besplatni udžbenici, uglavnom na engleskom jeziku, zato što se na njemu vodi nastava od Indije, preko južne Afrike, Evrope, Kanade, Amerike i Australije. Mehanizam besplatnog udžbenika nije svuda isti, u nekim i nisu besplatni, ali siguran je da zemlja kao što je Srbija, veličine prosečnog grada u Aziji, može da ih ima.

U Americi, u kojoj trenutno radi, sve zavisi od države do države, ali svaka od njih 50 ima projekat besplatnih udžbenika. Navodi nam i primer Teksasa u kome dete dobije udžbenik od škole, ali mora da ga vrati na kraju godine.

„To bi mogao biti princip za decu koja nemaju računare, a i za njih je moguće odštampati udžbenik sa interneta za 200 dinara, lakše je i bolje tako, nego da ga plate 1.200“, ističe naš sagovornik.

© Fotolia / Xy"Profit stranih izdavača koji dominiraju u Srbiji je 100 odsto. To je enormni profit! Toga nema na zapadu", kaže naš sagovornik.
Srbin iz Amerike rešio da sruši monopol stranaca koji deci prodaju udžbenike u Srbiji - Sputnik Srbija
"Profit stranih izdavača koji dominiraju u Srbiji je 100 odsto. To je enormni profit! Toga nema na zapadu", kaže naš sagovornik.

Monopol stranaca na udžbenike u Srbiji

Kavčić ne želi da komentariše monopol koji u Srbiji drže strani izdavači, jer se o njima za sada informisao samo iz medija, a podaci kažu da četiri strana izdavača drže čak 87,4 odsto ovdašnjeg tržišta školskih knjiga, samo za prvake i petake.

„Međutim, ušao sam u detalje kada su u pitanju profitne stope, one su 100 odsto. Ako ulože 400 dinara, zarade još 400, to je 800, a još 200 ode na PDV, to je račun. To je enorman profit! On je nezamisliv na zapadu, ali strani izdavači ne žele da rade za 20, 30 odsto, kao što su radili domaći, a roditelji preskupe knjige moraju da kupe.“

Da bi deca došla do besplatnih knjiga, pre svega je potrebno da Fondacija dobije dozvolu Ministarstva prosvete. A za to je potrebno lobiranje. Prvo očekuje podršku prosvetnih radnika i njihovih sindikata.

„Ne može jedna osoba da se izbori protiv monopola, ne može ni naša Fondacija, očekujem i podršku uglednih javnih ličnosti intelektualaca koje su naše škole oblikovale. Mnogi su mi rekli da je ideja odlična, ali je za sada javno niko nije podržao“, kaže Kavčić i dodaje da je možda prerano govoriti o ovome, jer još nijedan udžbenik nije okačen na internet.

© Foto : Sputnjiku ustupio Aleksandar KavčićFondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, opremili su nekoliko kavineta, a novac koji ne ode na kompjutere mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta.
Srbin iz Amerike rešio da sruši monopol stranaca koji deci prodaju udžbenike u Srbiji - Sputnik Srbija
Fondacija "Alek Kavčić" godinama kupuje računare za Matematičku gimnaziju, opremili su nekoliko kavineta, a novac koji ne ode na kompjutere mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta.

Prve besplatne knjige do septembra

Ali na tome se intenzivno radi, prvi će se pojaviti već do početka sledeće školske godine, a godinu i po dana deli nas od trenutka kada će svi besplatni udžbenici za osnovce biti na internetu. Šta god da se desi, siguran je da će makar u ovom segmentu akcije istrajati, jer smatra da bi upravo od obrazovanja mogao da počne povratak na izgubljeni sistem vrednosti.

„Živimo u zemlji u kojoj se plagiraju doktorati, kupuju diplome, dok god se to dešava, nećemo moći obrazovanje vratiti na mesto koje mu pripada. Ne može prosvetni radnik da ima autoritet u društvu, da učenicima propagira vrednosti, posebno u srednjoj školi, ako oni vide da se političari i drugi bahati ljudi ponašaju drugačije“, kaže ovaj profesor koji je predavao na Harvardu, ali i na Havajima i u Hong Kongu.

Pomoć deci ometenoj u razvoju

Fondacija „Alek Kavčić“ obratiće posebnu pažnju na decu ometenu u razvoju, a ideja je da pomognu i muzičke škole jer, kako kaže Kavčić, i oni bi morali da imaju besplatne udžbenike.

© Foto : Sputnjiku ustupila Matematička gimnazija u BeograduMladi informatičari na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi
Srbin iz Amerike rešio da sruši monopol stranaca koji deci prodaju udžbenike u Srbiji - Sputnik Srbija
Mladi informatičari na Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi

Profesor Kavčić je izumitelj za sada u svetu najboljeg čitača magnetskih memorija, čitača hard-diska, koji je nezakonito koristila globalna kompanija „Marvel“. Posle višegodišnjeg suđenja dobio je spor i odštetu od 750 miliona dolara. Deo novca otići će na projekat besplatnih udžbenika. Svoju školu odavno pomaže.

„Ne znam koliko je Fondacija računara kupila za Matematičku gimnaziju, jer im uplaćujemo novac, znam da su do pre tri godine imali jedan, a sada imaju šest kabineta sa po 20 računara. Novac koji ne ode na računare, mladi genijalci troše za odlazak na takmičenja širom sveta.“

Profesor Kavčić već pomaže i osnovcima u Srbiji. Deo novca koji njegova Fondacija uplati Matematičkoj gimnaziji, odlazi i na unapređenje starijih kompjutera koje ova škola prosleđuje osnovnim školama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala