Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

© Tanjug / Ministarstvo odbrane Srbije/JOVO MAMULAZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja 11. novembra, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, u ime Vlade Srbije, položiće venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, najavilo je resorno ministarstvo.

Vence će položiti i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine

U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Vučić danas deli odlikovanja zaslužnima u borbi sa kovidom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama u borbi protiv kovida 19, kao i drugim ličnostima, najavljeno je iz Predsedništva.

Na listi dobitnika su, prema saznanjima medija, doktori Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Srđa Janković, Branislav Tiodorović, Vladimir Đukić, Goran Stevanović, Ivana Miloševic, Danica Grujičić i Nebojša Lađević.

Tu su i brigadni general Jelesije Radivojević i pukovnik Radivoje Anđelković koji je komandant privremenih bolnica "Beogradski sajam" i "Arena".

Nagradu će dobiti i higijeničarka na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Ana Stojković, kao i taksista iz Beograda Branko Antić.

Posthumno će priznanje dobiti i 13 lekara.

Nagradu će dobiti i premijer Luksemburga Ksavijer Betel i slikar Nikolaj Muhin koji je oslikao Hram Svetog Save.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala