Rusija: Kijev u potpunosti odustao od Minskih sporazuma

© Sputnik / Яna Lapikova / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Boris Grizlov.
Stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Boris Grizlov.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akcioni plan za rešavanje sukoba na istoku Ukrajine, koji je predložila ukrajinska delegacija, protivreči Minskim sporazumima i može se smatrati korakom ka potpunom odustajanju od tih sporazuma, rekao je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov.
„Predlozi, koje je na današnjem zasedanju kontakt-grupe iznela ukrajinska strana, u potpunosti su protivrečni Minskim sporazumima i obećanjima koje je Ukrajina dala tokom sastanaka u 'normandijskom formatu'. To nije nacrt zajedničkih akcija, to je nacrt usmeren na revidiranje Minskih sporazuma“, rekao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, nacrt plana koji je predstavila ukrajinska strana je „još jedna imitacija pregovaračkog procesa sa jedinim, jasno izraženim ciljem, a to je sazivanje još jednog samita u „normandijskom formatu“.

„I što je najvažnije, ukrajinska strana je kategorički odbila da pruži bilo kakve garancije da će realizovati akcioni plan, odbacujući obavezu da odobri dogovorenu verziju tog dokumenta rezolucijom Vrhovne rade Ukrajine“, ističe Grizlov.

On je podsetio da je „mapa puta“, koji su ranije predložili predstavnici Donjecka i Luganska, bila predviđena za sveobuhvatno rešavanje sukoba u potpunosti u skladu sa Minskim sporazumima.

„Verzija, koju je predložila ukrajinska strana, u ovoj fazi se može smatrati korakom ka potpunom odustajanju od  Minskih sporazuma. To samo pogoršava situaciju i može dovesti do nove krize u pregovorima“, zaključio je predstavnik Rusije.

Ranije je delegacija Kijeva na sastanku trilateralne kontakt-grupe o Donbasu odbila da razmatra nacrt „mape puta“ za rešavanje problema.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala