Rusija planira da formira logistički centar za vojne brodove u Sudanu

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyKartum
Kartum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da formira u Sudanu logistički centar za svoju Vojno-pomorsku flotu, navodi se u dokumentu objavljenom na portalu pravnih informacija Rusije, koji je potpisao premijer Rusije Mihail Mišustin.
„Centar za materijalno-tehničku podršku predstavlja vojnu formaciju Oružanih snaga Rusije sa vojnom i specijalnom tehnikom, objekte za održavanje i remont vojnih brodova Rusije sa neophodnim zalihama materijalnih sredstava i druge imovine, raspoređene na teritoriji Republike Sudan“, navodi se u dokumentu.

Prema nacrtu sporazuma, broj ljudi u centru Vojno-pomorske flote, koji će funkcionisati zahvaljujući sredstvima ruske strane, neće premašivati 300. Tamo će se istovremeno nalaziti najviše četiri ruska broda.

Trenutno je dokument, koji je usaglašen između ruskog Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova i sudanske strane, predat na potpisivanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Podsetimo, 2017. godine je tadašnji predsednik Sudana Omar el Bašir saopštio Sputnjiku da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom razgovarao o mogućnosti formiranja vojne baze na Crvenom moru.

Nakon toga je ambasador Rusije u Kartumu pojasnio da strane razgovaraju o otvaranju logističkog centra, a ne vojne baze.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala