Rusija i Sirija optužile SAD da obučavaju militante DAEŠ-a

© AP Photo / Militant PhotoMilitanti DAEŠ-a
Militanti DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki instruktori pripremaju oko 30 militanata zabranjene Islamske države (DAEŠ), koji su zatvorenici u izbegličkom kampu „Hol“, za popunjavanje redova nezakonitih oružanih formacija, izjavio je šef rusko-sirijskog Koordinacionog štaba za povratak izbeglica Mihail Mizincev.
„Grupa koja broji do 30 osoba formirana je od avgusta do septembra ove godine među teroristima DAEŠ-a koji su zatvoreni u 'Holu'“, rekao je Mizincev na otvaranju Međunarodne konferencije za povratak izbeglica na teritoriju Sirije.

Prema njegovim rečima, ti ljudi prolaze dvomesečni kurs specijalne obuke pod vođstvom američkih instruktora.

„Nije loše da oni koji izvlače korist iz takve situacije, usvoje mudrost aparske poslovice: 'Ko seje vetar – žanje oluju'“, dodao je Mizincev.

U Siriji postoje stotine izbegličkih kampova, najveći se nalaze na teritorijama koje vlada ne kontroliše. Najpoznatiji od njih su „Rukban“ i „Hol“, na čije je ukidanje Rusija više puta apelovala na Sjedinjene Američke Države, pozivajući se na tešku humanitarnu situaciju u tim mestima i pljačkanje izbeglica od strane radikalnih islamista. SAD ne reaguju na te pozive.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala