Rusija daje više od milijardu dolara za obnovu Sirije

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor Abu Duhur u provinciji Idlib
Sirijske izbeglice prelaze humanitarni koridor Abu Duhur u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je izdvojila više od milijardu dolara za obnovu elektromreže i industrijskih postrojenja u Siriji, izjavio je direktor rusko-sirijskog koordinacionog centra za povratak izbeglica Mihail Mizincev.
„Više od milijardu dolara izdvojeno je u humanitarne svrhe, obnovu elektromreže i postrojenja za industrijsku proizvodnju, kao i verskih objekata“, rekao je Mizincev na Međunarodnoj konferenciji za povratak izbeglica u Siriju.

On nije precizirao kada će biti data sredstva.

Dodao je i da ruska ministarstva konstantno promovišu projekte u važnim oblastima kao što su obrazovanje i zdravstvena zaštita, stambena izgradnja, naučno-tehnološka saradnja.

Izbeglički kampovi u Siriji

Svi izbeglički kampovi u Siriji treba da se rasformiraju kako bi se rešio problem izbeglica u zemlji, smatra Mizincev.

On je objasnio da su kampovi za interno raseljena lica izvor ljudskih resursa za ilegalne oružane grupe, a da njihove stanovnike treba vratiti u mesta po njihovom izboru i prilagoditi ih normalnom životu.

Mizincev je takođe pozvao na strogo poštovanje međunarodnog prava i principa UN i „da se što pre obezbedi predaja kontrole nad ilegalno okupiranim teritorijama na legitimnu vladu Sirije“.   

Pripadnik Kurdske narodne zaštite na severo-zapadu sirijske provincije Hasekah, 26. jula 2015. - Sputnik Srbija
Mediji: Militanti oteli više od 30 civila u Siriji

On je podsetio da u Siriji postoje stotine izbegličkih kampova, a da su najveći u oblastima koje vlada ne kontroliše. Najpoznatiji su „Rukban“ i „El Hol“, a Rusija je više puta pozivala Sjedinjene Američke Države da ih raspuste.

Nelegalno prisustvo vojnih kontingenata iz različitih zemalja u Siriji sprečava povratak izbeglica, istakao je Mizincev i dodao da je u oblastima koje nisu pod kontrolom legalne vlade razvila teška situacija.  

Kao primer naveo je američku vojnu bazu El Tanf, oko koje je organizovana zona bezbednosti u prečniku od 55 kilometara.

„Pod njenim okriljem ilegalne oružane grupe nastavljaju svoje terorističke aktivnosti. Njihovi militanti takođe nadgledaju kamp ‘Rukban’ koji se ovde nalazi, gde više od četiri hiljade ljudi živi u teškim uslovima“, naglasio je Mizincev.

Istovremeno, humanitarna pomoć koja se dostavlja „Rukbanu“ završava u rukama lokalnih militanata.  

Nelegalna okupacija sirijskih teritorija takođe provocira pljačku prirodnih resursa koji pripadaju sirijskom narodu, a prihod od njihove prodaje ide za militante.

Povratak izbeglica

Kampanje zapadnih zemalja za širenje lažnih vesti o situaciji u Siriji dovode do toga da mnogi Sirijci odlažu povratak u domovinu. Međutim, oko 1,3 miliona Sirijaca želelo bi da se vrati kući iz 15 zemalja, istakao je Mizincev.

Prema njegovim rečima, Zapad i zemlje Bliskog istoka se „uzdržavaju pod izmišljenim izgovorima da u potpunosti uključe Siriju u proces obnove, ali i dalje„ ulažu novac i dostavljaju humanitarnu pomoć u područja koja kontroliše opozicija“.

Istovremeno, Evropa izdvaja ogromne resurse za humanitarne programe za izbeglice sa Bliskog istoka i oni se tu naseljavaju, dodao je Mizincev.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala