Predsednik Karabaha otkriva ko je „prodao zemlju“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan
Lider Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan je u video-obraćanju putem fejsbuka rekao da ako nekoga i treba optuživati za „izdaju“, onda je to ceo jermenski narod.

Arutjunjan je objavio delove prethodnih obraćanja, uključujući i obraćanje iz grada Šuša, rekavši da je to učinjeno radi toga kako se ne bi tražili izdajnici i „oni koji su prodali zemlje“. Prva epizoda je snimljena 3. oktobra kada je protivnik zauzeo Tališ i došao do Madagiza. Tada je čitavom severu pretila opasnost.

Prema rečima predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha, tada se deo vojnika panično povukao iz područja Ehniker i nije bilo dovoljno resursa da se obezbedi pozadina. Neke neregularne jedinice su odbile da idu na prvu liniju.

„Rekao sam da ću otići na prvu liniju, ali oni su odbili“, rekao je Arutjunjan.

Ipak je deo vojnika krenuo sa njim i zadatak je bio rešen. Predsednik je rekao da govori o tome, jer je prinuđen.

Kako kaže, svaki put je upozoravao na to da postoji potreba za ljudstvom. Arutjunjan ističe da je prema procenama eksperata bilo potrebno mobilizovati 80.000-100.000 ljudi kako bi pobedili.

„Ko je 'prodao zemlju'? Učinili smo to kao narod, izdali smo našu decu od 18-20 godina. Izdali smo svi zajedno“, kaže Arutjunjan.

Prema njegovim rečima, političari koji danas traže izdajice neka pruže dokaze o svom učešću, o učešću svojih bližnjih i rođaka. „Selfiji se ne računaju“, dodaje predsednik.

„Koga kod da pitate – bio je u Omaru. Tamo su se odvijale veoma teške borbe, ali zahvaljujući vojnicima, položaji su uskoro bili uspostavljeni. Prevarili ste narod praveći selfije“, poručuje Arutjunjan.

Kako kaže, bilo je problema sa kontrolom vazdušnog prostora, posebno su im problem pravile bespilotne letelice. Borili su se uglavnom 18-godišnjaci. Na kraju je postojala opasnost od toga da ih opkole, zbog čega je i potpisan mirovni sporazum.

Arutjunjan je nazvao izdajicama i muškarce iz Nagorno-Karabaha koji su ostavili zemlju i sakrili se na teritoriji Jermenije.

Na kraju svog obraćanja, predsednik je pozvao stanovnike Nagorno-Karabaha da ne učestvuju u protestima u Jerevanu.

Ne uplićite se u političke intrige“, poručio je Arutjunjan, pozivajući stanovnike Karabaha da se vrate u zemlju.

Prema njegovim rečima, sve su to provokacije, ali je potrebno pokazati jedinstvo pred spoljnim neprijateljem.

Arutjunjan je istakao da će vlasti učiniti sve da obnove infrastrukturu i obezbede sve što je neophodno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala