Predsednik Azerbejdžana vojnicima: Izvojevali smo blistavu pobedu!

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rat u Nagorno-Karabahu završio se pobedom Azerbejdžana, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev na sastanku sa vojnicima.
„Otadžbinski rat je završen. Azerbejdžan je odneo blistavu pobedu u ovom ratu, naše zemlje oslobođene su od okupacije. Proterali smo okupatore sa naših teritorija“, rekao je on, obraćujući se vojnicima.

Lider Azerbejdžana je takođe saopštio da će Baku obaviti procenu štete u Karabahu i tražiti od Jerevana naknadu štete.

Alijev je i u utorak govorio o pobedi Bakua u ratu. Kako je rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na ceremoniji potpisivanja sporazuma o primirju - sporazum o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu je istorijski, staviće tačku na rešavanje višegodišnjeg sukoba između Jerevana i Bakua i dovešće do dugoročnog mira.

On je na svom Tviter nalogu napisao u utorak da je „izraz 'Karabah je Azerbejdžan' - simbol njihove pobede“.

S tim u vezi, izjavio je i da Baku smatra da je Jerevan u suštini kapitulirao potpisivanjem dokumenta o prekidu ratnih dejstava u Nagorno-Karabahu.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Azerbejdžanu nakon usvajanja zajedničke trilateralne izjave o prekidu vatre u Karabahu
Predsednik Azerbejdžana vojnicima: Izvojevali smo blistavu pobedu! - Sputnik Srbija
Atmosfera u Azerbejdžanu nakon usvajanja zajedničke trilateralne izjave o prekidu vatre u Karabahu

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pristalice opozicije ranije danas okupile su se na Trgu slobode u Jerevanu, zahtevajući ostavku premijera zbog potpisivanja sporazuma o primirju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala