Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaU ratu u koji je završen progonom 250 hiljada Srba, crkva u kojoj je kršten čovek koji je svojim izumima zadužio čovečanstvo, oštećena je i opljačkana.
U ratu u koji je završen progonom 250 hiljada Srba, crkva u kojoj je kršten čovek koji je svojim izumima zadužio čovečanstvo, oštećena je i opljačkana.  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Počeli su radovi na živopisanju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu u Hrvatskoj. Crkva u kojoj je kršten jedan od najvećih umova sveta, naučnik i pronalazač Nikola Tesla, oštećena je i opljačkana u poslednjem ratu.

Drveni hram u Smiljanu i 17 srpskih kuća pominju se u sačuvanim spisima iz 1697. godine, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen na njegovim temeljima, uz odobrenje carice Marije Terezije, a osveštan je 1765.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaSpomenik Nikoli Tesli ispred crkve u Smiljanu u kojoj je jedan od najvećih umova sveta kršten.
Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/ - Sputnik Srbija
Spomenik Nikoli Tesli ispred crkve u Smiljanu u kojoj je jedan od najvećih umova sveta kršten.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla je službovao i srpski prota Milutin Tesla, erudita koji je u tom kraju bio poznat i po veličini svoje biblioteke, a najviše po inspirativnim propovedima i izuzetnim novinskim člancima.

Sin Nikola je kršten u ovom hramu 1856. godine, kao tromesečna beba, u oktobru. Svi raspoloživi izvori ukazuju da je detinjstvo i ranu mladost Nikola Tesla najviše voleo da provodi u ovoj crkvi i očevoj biblioteci.

Danas u Smiljanu više nema potomaka ove velike porodice, u grobnicama je zbog ustaškog pogroma skončalo, kako knjige svedoče, 119 Srba sa prezimenom Tesla.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaŽivopisanje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu u Hrvatskoj.
Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/ - Sputnik Srbija
Živopisanje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu u Hrvatskoj.

U Smiljanu i okolnim zaseocima pred Drugi svetski rat živelo je 620 Srba, a njih 558 ustaše su na zverski način ubile. Među njima je bilo 74 dece.

Crkva je srušena, obnovljena je tek 1986. godine.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaNikola Tesla je kršten u ovom hramu 1856. godine, kao tromesečna beba, u oktobru.
Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/ - Sputnik Srbija
Nikola Tesla je kršten u ovom hramu 1856. godine, kao tromesečna beba, u oktobru.

U poslednjem ratu u Hrvatskoj, koji je završen progonom 250 hiljada Srba, stradala je i crkva u kojoj je kršten čovek koji je svojim izumima zadužio čovečanstvo, oštećena je i opljačkana.

Stradalo je i dvadesetoro Srba iz Smiljana, među njima i par staraca koji su preživeli ustaške likvidacije u Drugom svetskom ratu.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaVladika Gerasim i verni narod u crkvi u Smiljanu tokom hramovne slave, Petrovdana.
Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/ - Sputnik Srbija
Vladika Gerasim i verni narod u crkvi u Smiljanu tokom hramovne slave, Petrovdana.

Svi retki povratnici u Smiljan danas žive pored Crkve Svetih aposotla Petra i Pavla, koja je obnovljena 2006. godine, a tada je izrađen i ikonostas od hrastovine sa ikonama koje su rad sestrinstva manastira Bogorodice Trojeručice iz Šibenika.

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija gornjokarlovačkaGlavni freskopisac obnovljene crkve je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.
Ovde je kršten Tesla: Ponovo će da zasija crkva koju su dva puta uništili /foto/ - Sputnik Srbija
Glavni freskopisac obnovljene crkve je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

Glavni freskopisac obnovljene crkve, po blagoslovu episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

Danas u crkvi u kojoj je kršten srpski genije, "čovek koji je izmislio 20. vek" Nikola Tesla, služi paroh gospićko - smiljanski, jerej Dragan Mihajlović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala