Nemački mediji: Sankcije protiv „Severnog toka 2“ pogodiće i Dansku i Poljsku

© Foto : Baltic Pipe ProjectPolaganje cevi za gasovod Baltic Pipe
Polaganje cevi za gasovod Baltic Pipe - Sputnik Srbija
Pratite nas
U slučaju daljeg pooštravanja američkih sankcija protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, poljsko-danski konkurent rusko-nemačkog projekta „Baltički gasovod“ će se suočiti sa ozbiljnim problemima, piše „Berliner cajtung“.

Autor članka skreće pažnju na „zanimljivu“ situaciju – nemačka luka Mukran je logistički centar za izgradnju i „Severnog toka 2“ i njegovog poljsko-danskog konkurenta „Baltičkog gasovoda“.

„Ukoliko američke sankcije obuhvate luku Mukran, onda će ozbiljne probleme imati i 'Baltički gasovod' – isti projekat koji je imao za cilj da potkopa rusko-nemačku saradnju“, navodi se u članku.

Autor piše o planovima SAD da uvedu nove sankcije protiv „Severnog toka 2“ početkom sledeće godine. Pretpostavlja se da će sankcije uticati ne samo na gasovod, nego i na rukovodioce preduzeća koja su uključena u realizaciju projekta.

„Teško da će u međunarodnoj ekonomiji iko želeti da rizikuje“, navodi se u tekstu.

Novinar smatra da će u periodu između predsedničkih izbora u SAD i inauguracije lidera zemlje, američke vlasti pažljivo pratiti dešavanja u operativnoj bazi izgradnje „Severnog toka 2“ – luci Mukran. U slučaju neophodnosti, Vašington će početi da preduzima mere.

Autor članka primećuje poteškoće u radu brodova koji polažu cevi za gasovod.

 „Po planu, trebalo je da se započne sa polaganjem cevi u novembru. Ali sada uopšte nije jasno da li će biti moguće započeti postavljanje preostalih cevi ove godine“, zaključuje nemački list.

Ranije je Blumberg pisao da američke vlasti nameravaju da uvedu sankcije kompanijama za osiguravanje i sertifikaciju koje sarađuju sa ruskim brodovima na završetku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala