Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu

© Foto : PromoProlećna kafa
Prolećna kafa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle brojnih izložbi po svetu Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najpoznatijih savremenih slikara, ponovo će se predstaviti publici u rodnom gradu sa izložbom „Kravcev u plavom“, koja će biti otvorena u utorak 17. novembra u Centru lepih umetnosti „Gvarnerijus“.

Izložba pratioca Mišinog slikarstva Moše Todorovića pod nazivom „Kravcev u plavom“ predstavlja nam radove poznatog slikara u kojima je plava boja dominantni motiv.

„Ja ne slikam u fazama i ciklusima i ne volim tako da delim svoja dela, ali ovo je Mošina stara ideja, jer je uvek izdvajao te moje plave slike kao nešto posebno i nazivao ih pikasovske jednopotezne slike. Mislim da je to malo i pitanje ukusa, ali dozvoljavam da jedan vizionar kalibra Momčila Moše Todorovića možda vidi i nešto što ja još uvek ne primećujem, to će već vreme pokazati“, rekao je povodom ove izložbe Miša Kravcev.

© Foto : PromoMiša Mihajlo Kravcev
Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu - Sputnik Srbija
Miša Mihajlo Kravcev

Plava, boja svršenih bića

Od lazurne, tirkizne, do ultramarina, plava boja na slikama Miše Kravceva vodi nas u magični prostor iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i anđeli, obasjani svetlošću mesečine. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao spona između dva sveta — ovozemaljskog i nebeskog.

„Mišine kompozicije su skladne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja. Njegove harmonične slike sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi. Boje mora i neba, što su tamnije — više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas“, kaže kritičarka i istoričarka umetnosti Maja Živanović.

Odbija da kopira već naslikano

Miša Mihajlo Kravcev, beogradski slikar i književnik, u poslednjih nekoliko godina imao je značajne uspehe, pogotovo u inostranstvu, nastupajući na nekoliko izložbi uz najpoznatija imena svetskog slikarstva danas.

„21. vek je u trku i mnogo je brži od 20. Sada se ne može zidati zgrada 30 godina, praviti boja od pigmenata iz prirode, slikati portreti važnih ličnosti u eri digitalne tehnologije. Mislim da su sve mrtve prirode i studijski crteži odavno nacrtani, još od Direra i Leonarda. Jedini put slikarstva danas je u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti i udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po ustanovljenim šablonima, imam svoj specifičan stil, koji se možda najlakše razaznaje upravo na tim mojim plavim slikama“, kaže Miša Mihajlo Kravcev.
© Foto : PromoPles
Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sveta ponovo izlaže u Beogradu - Sputnik Srbija
Ples

Posle zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, u martu 2019, Miša Kravcev učestvovao je na revijalnoj izložbi u palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog bijenala 2019, na velikoj izložbi u Materi, Božićnoj izložbi u Milanu i na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“ kao prateći deo programa Venecijanskog filmskog festivala, a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti Đorđa Grasa.

Slike mu se nalaze na svim kontinentima, a 2019. godine izdavačka kuća „Dereta“ izdala je i veliku ilustrovanu monografiju njegovih dela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala