Ministarstvo zdravlja objasnilo zašto su se tri lekara zarazila koronom nakon vakcinacije

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida 19
Ruska vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Slučajevi zaraze virusom korona nakon vakcinacije povezani su sa činjenicom da kod vakcinisanih osoba nisu stigla da se formiraju antitela na Sars-Cov 2, izjavio je pomoćnik ruskog ministra zdravlja Aleksej Kuznjecov povodom saopštenja da su tri vakcinisana lekara obolela od korone.
„Vakcina 'Sputnjik V' je dvokomponentna. Tri nedelje nakon prve injekcije pacijentu se daje druga. Pacijent se smatra vakcinisanim i, shodno tome, zaštićenim od koronavirusne iinfekcije 21 dan nakon druge injekcije - u tom periodu je u toku proces formiranja imuniteta“, precizirao je sagovornik agencije.

Prema rečima Kuznjecova, pozitivni rezultati PCR testiranja kod vakcinisanih, po pravilu, mogu da se objasne činjenicom da do trenutka „susreta sa patogenom“ koronavirusne infekcije kod tih osoba još uvek nije razvijen imunitet, jer nakon primanja vakcine nije prošlo mnogo vremena.

Ampula vakcine Sputnjik V protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Tvorci ruske vakcine objašnjavaju kada si „vakcinisan protiv korone“

Pomoćnik ministra naglasio je da vakcinisane osobe moraju da poštuju individualne mere zaštite najmanje tri nedelje nakon uvođenja druge komponente. 

Kako su isticali specijalisti, preparat predviđa uvođenje dve komponente leka u intervalu od tri nedelje.

Ranije je saopšteno da su tri altajska lekara, koja su primila vakcinu „ Sputnjik V“, naknadno obolela od kovida 19.

Prethodno je jedan od tvoraca te vakcine i direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg objasnio da se osoba se smatra vakcinisanom protiv virusa korona 21 dan nakon drugog primanja vakcine „Sputnjik V“.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je dobila sva odobrenja i uspešno je prošla dve faze ispitivanja na dobrovoljcima starosti od 18 do 60 godina, koji su na kraju razvili imunitet i antitela na SARS-CoV-2. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala