Lukašenko pozvao poljskog kolegu na dijalog o odnosima dve države

© Press-služba prezidenta Respubliki Belarusь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom intervjua za ruske medije
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom intervjua za ruske medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je poljskog kolegu Andžeja Dudu na konstruktivan dijalog o odnosima dve države u budućnosti, saopštila je pres služba beloruskog predsednika.
„Samo zajedničkim radom možemo da obezbedimo zapažena dostignuća u trgovini, industrijskoj saradnji, nauci, obrazovanju i drugim oblastima. To zadovoljava i nacionalne interese obe države i želje miliona stanovnika naših zemalja", naglasio je Lukašenko.

Takođe je primetio da su Belorusi i Poljaci predodređeni da „žive rame uz rame u miru i slozi“. Prema beloruskom lideru u „današnjim teškim okolnostima“ neophodno je očuvanje dobrosusedstva dve države kao glavne vrednosti koju su nasledile i treba da prenesu na svoje potomke.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Lukašenko: Samo preko mene mrtvog će Belorusija postati provincija Poljske i Litvanije

Lukašenko je u ime beloruskog naroda čestitao predsedniku Poljske i građanima Nacionalni dan nezavisnosti.

Ranije su beloruske vlasti više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u Belorusiji, napomenuo je da smernice daju Sjedinjene Američke Države. On je naveo da se iz Poljske, Češke, Litvanije i Ukrajine organizuju protesti.

Beloruski predsednik je u oktobru rekao da Poljska, koja kritikuje „nepravedne izbore“ u Belorusiji, mora da reguliše svoje predsedničke izbore, na kojima je Duda pobedio u julu.

U avgustu je Lukašenko optužio Poljsku da želi da „odseče“ oblast Grodno, koja je, po njegovom mišljenju „zapadni biser“ Belorusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala