Kremlj: Nema govora o zajedničkim mirovnim snagama Rusije i Turske u Karabahu

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu
Raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska nisu razgovarale o zajedničkim mirovnim snagama u Karabahu, ova tema se nikada nije razmatrala, Rusija i Turska će sarađivati o Karabahu preko nadzornog centra u Azerbejdžanu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje o izjavio azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva o zajedničkim mirovnim snagama Rusije i Turske Peskov je rekao da „ nije bilo govora o zajedničkim mirovnim snagama“.

„Oblast saradnje biće na teritoriji Azerbejdžana. To neće biti Karabah, radi se o nadzornom centru“, odgovorio je Peskov.

On je dodao da će se centar nalaziti upravo na teritoriji Azerbejdžana, a ne Nagorno-Karabaha.

Peskov je precizirao da će ruski mirovnjaci u Karabahu održavati prekid vatre i sva borbena dejstva.

Odlazak ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Kremlj: Pitanje turskih mirotvoraca nije ni sa kim dogovoreno

„To je obezbeđivanje. Prekid se dogodio dogovorom zaraćenih strana, odnosno Azerbejdžana i Jermenije. Mirovne snage pozvane su da beleže i održavaju prekid vatre“, naglasio je Peskov, odgovarajući na pitanje da li mandat mirovnog kontingenta omogućava upotrebu oružja.

Peskov je dodao da su mirovnjaci naoružani u skladu sa postignutim sporazumom i da imaju određenu tehniku, tako da „treba polaziti od toga“.  

Ranije je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije saopštio da će u Karabah biti poslato najmanje 22 vojno-transportna aviona Il-76 sa mirovnjacima. Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala