Jermenski ministar odbrane zahvalio Rusiji na mirovnjacima

© Sputnik / Юriй Strelec / Uđi u bazu fotografijaKonvoj vojnih vozila ruskih mirovnih snaga na putu za Nagorno-Karabah
Konvoj vojnih vozila ruskih mirovnih snaga na putu za Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Jermenije David Tonojan zahvalio je Rusiji na raspoređivanju mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.
„Raspoređivanje ruskih mirovnih snaga (u Nagorno-Karabahu) je najbolja opcija“, rekao je Tonojan za jermensku televiziju.

Ministar je istakao da je plan raspoređivanja ruskih mirovnjaka izrađen za vrlo kratko vreme, a sporazum o prekidu borbenih dejstava u Karabahu najviše se odnosio na to.

„Zahvaljujemo Rusiji na pomoći“, rekao je Tonojan.

Sporazum o Karabahu 

Ranije su se lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije dogovorili o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Prema ovoj izjavi, borbena dejstva prekinuta su od ponoći 10. novembra, Jermenija i Azerbejdžan se zaustavljaju na zauzetim položajima i moraju da razmene zarobljenike. Osim toga, u Nagorno-Karabahu biće razmeštene ruske mirovne snage.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna.  

Jermenski premijer Nikol Pašinjan nazvao je ovaj sporazum za njega izuzetno teškom odlukom. Sa druge strane, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev potpisivanje dokumenta smatra kapitulacijom Jermenije. Alijev je rekao da je sporazum povoljniji za Baku, da je sada završena vojna faza i moguće je preći na politička pitanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala