Jedan od tvoraca ruske vakcine: Razvoj vakcina mora biti depolitizovan

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija protiv kovida 19
Vakcinacija protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj vakcina protiv virusa korona trebalo bi da bude van politike, međunarodna saradnja na tu temu izuzetno je važna, jer je svetu potreban raznolik portfelj kvalitetnih preparata, izjavio je generalni direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev, uz čiju podršku je stvorena vakcina.
„'Sputnjik V' je prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. To je vakcina na bazi bezbedne i efikasne platforme adenovirusnih vektora čoveka. Sve više zemalja visoko ocenjuje platformu adenovirusnih vektora čoveka i planira da u svoje nacionalne portfelje vakcina uvrsti takve vakcine kao najproverenije i najizučenije“, rekao je Dmitrijev, a objavljeno na Tviter nalogu vakcine „Sputnjik V“.

On je skrenuo pažnju na „važnost međunarodne saradnje i uske saradnje između proizvođača vakcina iz različitih zemalja“.

„Vakcine moraju da budu depolitizovane – svetu je potreban raznolik portfelj kvalitetnih lekova i vakcina 'Sputnjik V' na bazi proverene platforme adenovirusnih vektora čoveka je njegov važan deo“, rekao je direktor Ruskog fonda.

​Ranije je u saopštenju Ruskog fonda za direktne investicije na Tviter nalogu vakcine navedeno da efikasnost vakcine „Sputnjik V“ protiv virusa korona tokom prve privremene analize podataka iz treće faze ispitivanja u Rusiji iznosi 92 odsto.

Efikasnost je dokazana na osnovu prve privremene analize podataka 21 dan nakon što su dobrovoljci primili prvu imunizaciju.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala