Ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik V“ mogla bi da se završe u maju ili junu sledeće godine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaRuski lekari
Ruski lekari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postregistraciona ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ mogla bi da se završe u maju ili junu 2021. godine, rekao je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Ispitivanja se u potpunosti neće završiti ni danas ni sutra. U najboljem slučaju to će se dogoditi u maju-junu sledeće godine“, rekao je Gincburg.

On je dodao da je ruskom vakcinom „Sputnjik V“ već vakcinisano oko 45.000-50.000 stanovnika Rusije iz rizičnih grupa, uključujući i medicinske radnike.

„Trenutno se masovno vakcinišu rizične grupe, lekari koji rade u 'crvenoj zoni'“, naglasio je Gincburg.

Prema njegovim rečima, masovna vakcinacija vakcinom „Sputnjik V“ U Rusiji, bez obzira njihovu profesiju stanovnika, može započeti u januaru-februaru 2021. godine, kada obim proizvodnje dostigne pet-šest miliona doza vakcine na mesečnom nivou.

Gincburg ističe da na efikasnost vakcine protiv virusa korona mogu uticati lekovi koji slabe imunitet.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala