Erdogan: Spremni smo na bližu saradnju sa Rusijom radi „izgradnje nove Sirije“

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska računa na blisku saradnju sa Rusijom o Siriji i nada se postizanju u toj zemlji pravednog mira, kao u Nagorno-Karabahu, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Spremni smo da blisko sarađujemo sa svim uticajnim silama u regionu, pre svega s Rusijom, u cilju izgradnje nove Sirije, zasnovane na volji naroda te zemlje. Kao što je uz iskrenu saradnju za kratko vreme pošla za rukom izgradnja pravednog mira u Karabahu, verujem da isti takvi koraci mogu da budu preduzeti u Siriji. Režim i terorističke organizacije koje prolivaju krv u Siriji – moraju da budu eliminisane“, rekao je Erdogan, govoreći u turskom parlamentu.
Turska patrolna vozila u Siriji - Sputnik Srbija
Sputnjik otkriva koju ulogu će Turska igrati u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Predsednik Turske ranije je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pristalice opozicije ranije danas okupile su se na Trgu slobode u Jerevanu, zahtevajući ostavku premijera zbog potpisivanja sporazuma o primirju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala