Dva udarca za Hotijevu vladu

© Tanjug / ZORAN ZESTICPoslanik Srpske liste Igor Simić
Poslanik Srpske liste Igor Simić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić rekao je da kosovska vlada ne poštuje koalicioni sporazum, pa će zbog toga ta stranka najverovatnije dati svoju podršku za svrgavanje aktuelne vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem, prenosi Indeks onlajn.

Srpska lista, odnosno poslanici, danas nisu učestvovali u radu skupštine, a neće učestvovati ni ubuduće, jer se ne poštuje koalicioni sporazum koji smo potpisali. Više puta smo i konstruktivno demonstrirali posvećenost delovanju u skladu sa interesima svih građana. Mi radimo u interesu građana, zalažemo se za ekonomski razvoj i za borbu protiv pandemije. Ali, smatram da moraju da nas poštuju kao partnera. Na stolu imamo potpisan sporazum i zahtevamo da se on poštuje. Zbog odnosa prema Srpskoj listi, ozbiljno razmišljamo o napuštanju vlade", rekao je Simić za Indeks onlajn.

Šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši nešto ranije, na koferenciji za novinare izjavio je da Srpska lista, koja je partner u vladajucćoj koaliciji, nije učestvovala na današnjoj sednici Skupštine, i shodno tome nije bilo kvoruma za vanredno zasedanje o Zakonu o ekonomskom oporavku. 

„Danas smo pokušali da održimo vanrednu sednicu za drugo čitanje Zakona o ekonomskom oporavku, održavanje ove sednice onemogućili su neki od koalicionih partnera i opstruktivno delovanje opozicije. Srpska lista nije bila na sednici. Zahtevam da svi poslanici Kosova dođu i izvrše svoje ustavne dužnosti. Deo opozicije i vladajuće koalicije preduzimaju opstruktivne akcije“, rekao je Gaši.

„Sarađivaćemo sa opozicijom"

Predstavnik Alijanse za novo Kosovo Fatmir Matoši najavio je da će ova stranka promeniti pristup prema Hotijevoj vladi, jer kaže da uprkos činjenici da su podržali mnoge zakone i da su prethodne dve vlade podržane od ove stranke, ANK uopšte nije bila deo svega toga, prenosi Gazeta Ekspres.

„Svesni smo da to nije imalo dobar efekat na naše biračko telo, ali bila je naša volja da podržimo vlade naše zemlje“, ocenio je Matoši.

Prema rečima Matošija ovi ustupci nisu cenjeni.

„U svim slučajevima, našu podršku nisu cenili drugi, stoga će se ANK od sada ponašati u skladu sa svojim političkim stavom. Koordinisaćemo i sarađivati sa opozicionim strankama“, poručio je Matoši.

Na vladajućim strankama je da obezbede dovoljnu većinu za donošenje zakona u parlamentu. Uključujući Zakon o ekonomskom oporavku i Zakon o budžetskim aproprijacijama za 2021, prenosi Kosovo onlajn.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala