Lavrov nije iznenađen

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbijanje Amerike da učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za povratak sirijskih izbeglica i interno raseljenih lica svedoči o dvostrukim standardima prema Siriji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u pozdravljanju učesnika konferencije.

Ruski ministar inostranih poslova je naglasio da odbijanje učešća na humanitarnom forumu „dobro poznatog kruga zemalja na čelu sa SAD“ ničim nije opravdano. Takođe je ukazao na njihove pokušaje da ometaju održavanje događaja.

Lavrov je podsetio da se konferencija održava u skladu sa rezolucijom 2254 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Takav pristup naših oponenata smatramo još jednim dokazom dvostrukih standarda u pogledu Sirije, koju pokušavaju da učine taocem sebičnih geopolitičkih interesa“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „nije iznenađujuće što takav stav zauzimaju upravo te države koje su neposredno učestvovale u raspirivanju 'sirijskog požara', pružale i nastavljaju da pružaju podršku antivladinim snagama, uključujući teroristima“.

„Upravo one snose odgovornost za tragediju miliona građana Sirije, koji su prisiljeni da napuste domove“, istakao je ministar.

Moskva pruža podršku Damasku za povratak izbeglica

Kako je rekao, obnavljanje mirnog načina života u Siriji doprineće povratku izbeglica. Istovremeno, naglasio je da Rusija namerava da učini sve što može kako bi doprinela realizaciji odgovarajućih napora.

„Uveren sam da će uz naše zajedničke napore uspeti da se pruži novi impuls za obnavljanje mirnog načina života u Siriji. Važno je da milioni Sirijaca u bliskoj budućnosti uspeju da se vrate svojim domovima i nameravamo da na sve načine tome doprinesemo“, zaključio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da Rusija pruža višestruku podršku Siriji povodom povratka izbeglica i obnavljanja infrastrukture.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Putin i Asad o izbeglicama: Sada dobre šanse za masovni povratak

„Rusija uvek pruža višestruku podršku prijateljskoj Siriji. Ulažemo napore da uključimo najširi spektar zemalja i specijalizovanih organizacija u učešće u obnavljanju vitalno važnih objekata socijalno-ekonosmke infrastrukture Sirije“, navedeno je u saopštenju ministra spoljnih poslova Rusije.

On je dodao da su u Rusiji „aktivno pomogali sirijskim prijateljima u organizaciji konferencije koja je danas otvorena“.

Ranije je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da Evropska unija smatra održavanje konferencije za povratak izbeglica preuranjenom, te da s tim u vezi ne planira da učestvuje u njoj. Zamenik predstavnika SAD pri UN Ričard Milis je krajem oktobra na sastanku Saveta bezbednosti pozvao sve zemlje da odustanu od učešća na konferenciji, rekavši da je Vašington čvrsto uveren u kontraproduktivnost tog događaja.

Podsetimo, Međunarodna konferencija za povratak izbeglica otvorena je u Damasku u sredu. Na konferenciji je najavljeno učešće delegacija iz 27 zemalja i predstavnika 12 međunarodnih organizacija. UN su predstavljene u svojsvu posmatrača. U sastav ruske delegacije ušli su specijalisti preko 30 Ministarstava i resora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala