ŠOS: Nastavak rada na razoružanju, kontroli i neširenju nuklearnog oružja

© Foto : Fotohost-agentstvo sco-russia2020.ru / Uđi u bazu fotografijaUčesnici onlajn samita Šangajske organizacije za saradnju
Učesnici onlajn samita Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) će nastaviti da radi na razoružanju, kontroli i neširenju nuklearnog oružja, mirnoj upotrebi atomske energije i diplomatskog reagovanja na globalne i regionalne izazove režimu neproliferacije, navodi se u moskovskoj deklaraciji Saveta šefova država-članica ŠOS objavljenoj na sajtu Kremlja.  

U izjavi se dodaje da povećavanje globalnih sistema za protivraketnu odbranu pojedinih zemalja negativno utiče na međunarodnu bezbednost i stabilnost.

Države-članice ŠOS-a smatraju nedopustivim pokušaje da se sopstvena bezbednost osigurava na račun bezbednosti drugih država.

Države-članice takođe se zalažu za očuvanje svemira slobodnog od svih vrsta oružja i konstatuju značaj strogog poštovanja aktuelnog pravnog režima koji predviđa isključivo miroljubivu upotrebu svemira, navodi se u tekstu.

Zemlje ŠOS-a ističu potrebu za zaključivanjem međunarodnog pravno obavezujućeg dokumenta koji bi obezbeđivao transparentnost i pružao pouzdane garancije za sprečavanje trke u naoružanju i ističu da neće biti prve koje će postaviti oružje u svemir, a takođe pozdravljaju rad grupe vladinih stručnjaka UN na razmatranju i podnošenju preporuka o takvom dokumentu.

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija ne namerava da potpiše Sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Članice su takođe dodale da se zalažu za dalji razvoj saradnje i realizacije kompleksnih mera usmerenih na obezbeđivanje spremnosti za pretnje od infektivnih bolesti, pravovremeno otkrivanje izbijanja epidemije i reagovanje na vanredne sanitarne i epidemiološke situacije. Dodaje se i da je potrebno razviti mehanizam za razmenu informacija o pojavama zaraznih bolesti na prostoru ŠOS-a.  

Države se, dalje, protive stigmatizaciji u vezi sa kovidom 19 i naglašavaju potrebu za jačanjem međunarodne saradnje u borbi protiv virusa korona.  

U deklaraciji se navodi da zemlje ŠOS-a podržavaju pokretanje multilateralnih pregovora o međunarodnoj konvenciji za suzbijanje dela hemijskog i biološkog terorizma.

Takođe se zaključuje se da zemlje ŠOS-a pozivaju na poštovanje Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju kao efikasnom instrumentu na polju razoružanja i neširenja oružja.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala