Rusija šalje 22 aviona sa mirovnjacima u Nagorno-Karabah /video/

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski teretni vojni avion Il-76 sa vojnom tehnikom i ljudstvom kreće u mirovnu misiju u Nagorno-Karabahu
Ruski teretni vojni avion Il-76 sa vojnom tehnikom i ljudstvom kreće u mirovnu misiju u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će poslati u Karabah najmanje 22 vojno-transportna aviona Il-76 sa mirovnjacima, što se može videti iz video-snimka Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije.
„Pojašnjavamo raspored ruskog vojnog kontingenta vojno-transportnih aviona: 11 aviona leti do naznačenih aerodroma, 11 aviona je spremno i čeka na polazak“, kažu zvaničnici centra, izveštavajući o radu šefu Centra, general-pukovniku Mihailu Mizincevu.

Na snimku se može videti kako Mizincev traži da se razjasni raspored leta aviona kako bi se obezbedio istovremeni rad dve grupe aviona Il-76. Svaki od tri aviona leti u razmaku između grupa ne dužem od tri sata koristeći vazdušni prostor Jermenije i Azerbejdžana.

Ruski Nacionalni centar za upravljanje odbranom kontroliše premeštanje i raspoređivanje mirotvoraca u Nagorno-Karabahu, izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Dešavanja u Karabahu ─ ogromna tragedija

Napominje se da je šef centra Mihail Mizincev postavio zadatak dežurnim smenama da kontinuirano nadgledaju stvaranje vazduhoplovne grupe i organizaciju „vazdušnog mosta“ za prolazak aviona sa mirovnjacima do mesta izvršenja misije.

„Organizovana je saradnja sa saveznom carinskom službom, graničnim trupama FSB Rusije, Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Rosavijacijom. Od prvih minuta prijema naloga za stvaranje ruske mirovne grupe organizovan je transfer osoblja, tehnike i materijala na aerodrom Uljanovsk-Vastočni", navodi se u poruci.

Ranije su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu, jedna od tačaka dogovora bilo je raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u Karabahu.

Mirovni kontingent Rusije u Karabahu ima 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće raspoređena za kontrolu operacije u području Stepanakerta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala