Rusija iznela Americi nove predloge u sferi strateške bezbednosti

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da predlozi Rusije u sferi bezbednosti, koji su izneti SAD, uzimaju u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost.
„Američkim partnerima su izneti naši predlozi za izradu nove formule bezbednosti “, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, ova formula „uzima u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost, pritom se posebna pažnja posvećuje sredstvima za nanošenje takozvanog prvog udara, što ruska strana smatra generalno nedopustivim“.

Putin je dodao da predlozi Rusije postavljaju temelje za nastavak kompleksnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli raketno-nuklearnog naoružanja.

„To je važno i za naše dve zemlje, ali zapravo i za ceo svet. Imam u vidu to što smo mi najveće nuklearne sile“, rekao je ruski lider.

Putin je primetio da sistem kontrole naoružanja otvoreno degradira.

 „Nejasna ostaje i sudbina poslednjeg ključnog sporazuma u oblasti ograničavanja strateškog ofanzivnog naoružanja, sporazuma START 3, koji ističe, kako je poznato, u februaru 2021., to jest uskoro“, zaključio je Putin.

Ruski lider je naglasio da taj dokument osigurava neophodan nivo transparentnosti arsenala strateškog nuklearnog naoružanja, a takođe obuzdava nekontrolisanu trku u nuklearnom naoružanju.

„Zbog toga smo i predložili da se produži u obliku u kom su ga strane i potpisale, bar kako bi imali vremena za dalj rad na njemu. U suštini, Rusija se čvrsto i dosledno zalaže za jačanje i usavršavanje mehanizama za obezbeđivanje strateške stabilnosti i režima kontrole naoružanja“, poručio je Putin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala