Putin: Rusija će nastaviti da modernizuje nuklearnu trijadu

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija nastaviti da modernizuje svoju nuklearnu trijadu.
„Uprkos promenljivoj prirodi vojnih pretnji, upravo nuklearna trijada ostaje najvažnija, ključna garancija vojne bezbednosti Rusije. A ako se gleda šire – onda i globalne stabilnosti“, rekao je Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, federalnih organa i preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.

Putin je dodao da održavanje takve ravnoteže snaga poništava opasnost od vojnog sukoba velikih razmera i čini besmislenim bilo kakve pokušaje ucene i pritiska na Rusiju.

Ruski predsednik je dodao da će se Rusija, uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, baviti modernizacijom nuklearnih sila.

„Uzimajući u obzir savremene vojno-političke rizike, mi ćemo se i dalje baviti modernizacijom strateških nuklearnih snaga, sistematski ćemo jačati sve njihove komponente. Naglašavam da se poslednjih godina vojsci i mornarici isporučuju novi raketni i vazduhoplovni sistemi, usled čega udeo modernog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama već čini 82 odsto“, istakao je Putin, dodajući da će Rusija i dalje održavati svoj nuklearni potencijal na nivou neophodnog. Pritom je naglasio da se Rusija neće uplitati u „iscrpljujuću trku u naoružanju“.

 

Raketa avangard - Sputnik Srbija
„Njujork tajms“: Ruski „avangard“ otvorio novo poglavlje u trci u naoružanju

Prema rečima ruskog lidera, pojedinim primercima ruske vojne tehnike nema ravnih u svetu.

„Što se tiče određenog broja strateškog naoružanja, naša zemlja je daleko ispred drugih vodećih vojnih svetskih sila. Kako sam već govorio, prvi put u istoriji naša zemlja nije u ulozi onoga koji sustiže, nego je sama predložila primerke (naoružanja) koji su godinama, pa i decenijama ispred stranih pandana, a nekima prosto nema ravnih u svetu, i najverovatnije, još dugo neće imati pandana“, rekao je predsednik Rusije.

On je podsetio da je na borbeno dežurstvo stupio prvi puk, naoružan hipersoničnim raketnim sistemom „Avangard“.

Putin je skrenuo pažnju na to da Rusija treba imati u vidu niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, na primer, onih koji su povezani sa širenjem prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

„Treba da uzmemo u obzir i čitav niz potencijalno opasnih spoljnih faktora, savremenih, novih. Na primer, u Evropi se širi vojno prisustvo NATO-a u blizini ruskih granica. Na naš predlog da snizi vojnu aktivnost u periodu pandemije Alijansa uopšte nije reagovala. Štaviše, aktivnost avijacije i flote NATO zemalja je porasla“, rekao je ruski lider.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala