Putin: Nadam se daljem razvoju odnosa Bakua i Jerevana

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin nada se da će potpisana izjava o Karabahu stvoriti uslove za razvoj prijateljskih odnosa između Azerbejdžana i Jermenije, saopštila je pres služba azerbejdžanskog predsednika.

„Danas potpisujemo trilateralnu izjavu predsednika Republike Azerbejdžan, premijera Republike Jermenije i predsednika Ruske Federacije“, rekao je Putin tokom video-sastanka sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevom, prenosi pres služba.

Putin je istakao da se nada „da će ova odluka, izneta u našoj zajedničkoj izjavi, ne samo okončati dugoročni sukob Jermenije i Azerbejdžana, ne samo da će zaustaviti krvoproliće na ovoj zemlji, već i stvoriti pouzdane mehanizme za kontrolu ovih sporazuma koje smo danas utvrdili u našoj izjavi. Ali najvažnije je da će stvoriti povoljne uslove za dugoročnu, istorijsku perspektivu, situaciju, za razvoj odnosa u regionu, pre svega prijateljskih odnosa između Azerbejdžana i Jermenije u interesu i azerbejdžanskog i jermenskog naroda“, dodao je ruski predsednik.

On je poželeo sve najbolje svim ljudima koji žive na ovim teritorijama.

„Želim da izrazim nadu da smo učinili dobro delo i stvorili dobre osnovne uslove za progresivni razvoj odnosa između svih zemalja ovog regiona u korist ljudi koji žive na ovim teritorijama, u korist azerbejdžanskog i jermenskog naroda“, zaključio je ruski lider.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije potpisali su zajedničku izjavu o prekidu borbenih dejstava u Karabahu. Izjavom je dogovoreno da se ruske mirovne snage razmeste u Nagorno-Karabahu.

Dokument potpisan 10. novembra predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije. Prethodna tri bila su neuspešna. Trenutni dogovori postignuti su nakon što je ruski helikopter oboren iznad Jermenije van zone borbenih dejstava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala