Otkriveni najstariji identični blizanci

© Foto : Natural History Museum ViennaOstaci dvoje novorođenčadi koja su živela pre oko 30.000 godina i smatraju se najranijim poznatim dokazima o identičnim blizancima.
Ostaci dvoje novorođenčadi koja su živela pre oko 30.000 godina i smatraju se najranijim poznatim dokazima o identičnim blizancima. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni tim naučnika iz Austrije i Sjedinjenih Država tvrdi da je otkrio dokaze o najstarijim jednojajčanim blizancima. Prema nalazima studije objavljene 6. novembra u časopisu „Nejčr“, novorođeni blizanci otkriveni u Austriji živeli su pre oko 30 000 godina.

„Potvrđeni dokazi o blizancima u arheološkim zapisima izuzetno su retki i nikada do sada nisu bili verifikovani DNK analizom. Mi smo DNK analizom uspeli da ih verifikujemo kao monozigotne blizance“, navodi se u studiji.

DNK test, pregled lobanje i CT skeniranja pokazali su da su blizanci bili muškarci, što je takođe pomoglo u preciznijem određivanju starosti. Jedan od njih je živeo šest do sedam meseci, dok je drugi umro nakon 13 do 14 nedelja posle porođaja.

Tela u grobu su postavljena jedno pored drugog, glavama okrenutim ka istoku. Grob nije zatrpan već je pokriven lopaticom mamuta. Otkriven je u Krems-Vahtbergu, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta gravetske kulture, nestale 22.000 godina pre nove ere.

Istraživači su naveli da su pronašli i ostatke tromesečnog deteta, za koje veruju da je rođak blizanaca.

Pored ljudskih ostataka, naučnici su pronašli i takozvana grobna dobra – stvari koje su trebale da pomognu mrtvima u zagrobnom životu, ili koje se koriste kao dar bogovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala