Mali najavio: Penzije veće za 5,9 posto od januara, minimalna zarada raste za 6,6 odsto

© Tanjug / NIKOLA ANDJICMinistar Siniša Mali
Ministar Siniša Mali - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali, gostujući u jutarnjem programu RTS, podsetio je građane Srbije koje sve mere je Srbija sprovodila od aprila meseca kada je krenuo prvi talas korona virus kako bi pomogla stanovništvu i privredi.

„Odmah kada je krenula pandemija virusa korona imali smo rebalans budžeta kada smo izdvojili 5,8 milijardi evra. Ogroman paket pomoći našoj privredi i građanima Srbije. Isplatili smo 5 minimalnih zarada u privatnom sektoru“, naveo je Mali.

Mali je takođe naveo da uprkos korona virusu Srbija jača svoje zdravstvene kapacitete.

„Izdvojili smo 9 milijardi dinara za izgradnju dve kovid bolnice i opremanje tih bolnica. Izdvojili smo novac za nove kapitalne projekte. Izdvojili smo novac za privrednike“, rekao je ministar.

Ulagaće se novac i u kapitalne projekte kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor. Predviđeno je i 5,1 milijarda za poljoprivrednike.

Javni dug pod kontrolom, Srbija najbolja u Evropi

Ministar je dodao i da je javni dug potpuno pod kontrolom i da neće preći 60 odsto BDP-a.

Ministar je rekao da će po pitanju stope rasta Srbija biti najbolja u Evropi.

„Mi smo vodeći i to kažu i MMF i Evropska komisija. To znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju“, rekao je Mali.

„Na pravi način smo ojačali našu ekonomiju, a to je i bio cilj naše vlade još kako je godinama ranije govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, rekao je Mali pokazavši grafikone MMF-a i EK koji ukazuju da Srbiju očekuju dobri rezultati.

Uskoro novi rebalans budžeta

Mali je najavio da će se uskoro pred Vladu Srbije naći novi rebalans budžeta.

„Planira se deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF-om, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Nikada više novca neće ići u kapitalne investicije. 5,9 odsto nam rastu penzije od januara, a 6,6 odsto raste minimalna zarada. Ići ćemo brzo sa objavom koliko nam rastu plate u javnom sektoru“ najavio je Mali.

Zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara

Ministar Mali naglašava da je doneta odluka i da se zdravstvenim radnicima isplati po 10.000 dinara, prenose Novosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala