London uzvratio Minsku istom merom ─ proterana dvojica beloruskih diplomata

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanije je proterala dvojicu beloruskih diplomata kao recipročan odgovor na postupke Belorusije, izjavio je šef britanske diplomatije Dominik Rab.
„Veliku Britaniju neće zaplašiti pokušaji režima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da nas spreči da govorimo o falsifikovanim izborima i gnusnom nasilju prema beloruskom narodu. Danas smo proterali dvojicu beloruskih diplomata kao odgovor na neopravdano proterivanje britanskih diplomata“, rekao je on na svom Tviter nalogu.

Kancelarija britanskog premijera je nešto pre toga saopštila da je ambasador Belorusije u utorak pozvan u Ministarstvo inostranih poslova.

Podsetimo, Belorusija je u ponedeljak proterala dvojicu britanskih diplomata.

Portparol MIP-a Anatolij Glaz izjavio je da je „Ministarstvo inostranih poslova Belorusije, zbog delatnosti koja nije u skladu sa statusom diplomatskog agenta, statusom diplomate, kao i sa ciljevima boravka u republici, donelo odluku da se dvojica diplomata ambasade Velike Britanije proglase personama non-grata“.

Kako je navedeno, odluka Minska bila je iznuđena i zasnovana na „potvrđenom destruktivnom karakteru delatnosti navedenih lica“. Diplomate koje su proterane su vojni ataše Timoti Vajt Bojkot i zamenica ambasadora Liza Tamvud: oni su prikupljali informacije o unutrašnjoj političkoj situaciji u Belorusiji i toku protesta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala