Kremlj: Pitanje turskih mirotvoraca nije ni sa kim dogovoreno

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaOdlazak ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah
Odlazak ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje boravka turskih mirovnih snaga u Karabahu nije dogovoreno ni sa kim, ne pominje se ni u izjavi lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„To mogu da prokomentarišem na sledeći način: o tome nema nijedne reči u tekstu izjave koja je objavljena, o tome se nisu dogovarale tri strane i boravak turskih vojnika u Karabahu nije dogovoren“, istakao je Peskov na brifingu.

Prekid vatre – pobeda naroda dve zemlje

Kraj rata u Karabahu predstavlja pobedu za narode Jermenije i Azerbejdžana, dodao je Peskov.

„Ovo je pobeda naroda dve zemlje, i Azerbejdžana i Jermenije, jer je rat zaustavljen. Da bi se rat zaustavio i da bi se kontrolisao i osigurao, tamo sada odlaze ruski mirovnjaci i oni će obezbeđivati da se ne nastavljaju borbena dejstva“, rekao je Peskov.

Mere o kojima su se dogovorili lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana osmišljene su na duži rok, pet godina, i treba da garantuju prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, precizirao je portparol.

Prekid krvoprolića

„Ovo je ozbiljan dokument osmišljen za budućnost, koji prvenstveno teži cilju garantovanog prestanka bilo kakvih vojnih sukoba, povratak ljudi u svoja prebivališta i garantuje im bezbednost“, dodao je on.  

Druga razmišljanja, kao i čestitke dozvoljene su političkim analitičarima, „ali pre svega moramo poći od činjenice da je zaustavljeno krvoproliće“. „Znate da postoji ogroman broj ljudskih žrtava koje su pretrpele obe strane tokom proteklih mesec dana“, rekao je Peskov.

Skrenuo je pažnju na značaj jedne od tačaka izjave o povratku interno raseljenih lica i izbeglica na teritoriju Nagorno-Karabaha i susedne regione.

„Doći će do razmene ratnih zarobljenika, talaca i drugih pritvorenih osoba i tela poginulih. Upravo je ovaj humanitarni aspekt i zaustavljanje krvoprolića, verovatno, najvažniji rezultat“, istakao je Peskov.

Sukob u Karabahu

Lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema izjavi, koju je objavio predsednik Rusije, potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na zauzetim položajima, a takođe moraju da razmene zarobljenike. Osim toga, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.  

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala