Goran Bogdan nominovan za nagradu Evropske filmske akademije za ulogu u filmu „Otac“

© Foto : Maja MedićGoran Bogdan u filmu „Otac“ Srdana Golubovića
Goran Bogdan u filmu „Otac“  Srdana Golubovića - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glumac Goran Bogdan nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije u kategoriji „najbolji glumac“, za ulogu u filmu „Otac” Srdana Golubovića.
„Velika mi je čast i neizmerna sreća što sam se našao u ovako velikom društvu. Srećan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osetljivoj temi. Od prvih proba s rediteljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nežnim temama, kao što je očinstvo i borba čoveka za pronalaženjem u ovom svetu. Danas, kada smo svi pomalo ’otac‘, nominacija je poput dolaska na cilj. Meni je ova vest ulepšala ovo ludo vreme. Iz dubine srca sam zahvalan“, izjavio je Goran Bogdan.

Pored Gorana Bogdana, za najznačajnije filmsko priznanje starog kontinenta nominovani su i Bartoš Bilenja za ulogu u poljsko-francuskom filmu „Corpus Christi“ Jana Komasa, Elio Germano („Hidden Away“, Đorđio Diriti, Italija), Luka Marineli („Martin Eden“, Pjetro Marselo, Italija/Francuska), Mads Mikelsen („Another Round“, Tomas Vinterberg, Danska/Švedska) i Vigo Mortensen („Falling“, Vigo Mortensen, SAD/Velika Vritanija/Kanada).

Radnja filma „Otac“ inspirisana je stvarnim događajima i prati priču o nadničaru kome socijalna služba oduzima decu i on kreće pešice u Beograd, gde planira da svoj slučaj predstavi ministru.

Nagrade u Berlinu, Beogradu, Puli

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija.

Bogdan je nagrađen na ovogodišnjem Festu, gde je film osvojio i nagradu FEDEORA, a nakon toga je na Pulskom filmskom festivalu ovenčan „Zlatnom arenom“ za najbolje glumačko ostvarenje.

U Puli je „Otac“ osvojio i nagradu publike „Zlatna vrata“ i to kao prvi film sa prosečnom ocenom 5.0 u istoriji festivala.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenario zajedno potpisuju Srdan Golubović i hrvatski reditelj i scenarista Ognjen Sviličić.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Dobitnici 33. evropskih filmskih nagrada biće saopšteni 12. decembra u onlajn prenosu iz sedišta Evropske filmske akademije u Berlinu. Ceremonija će biti obavljena bez prisustva publike zbog pandemije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala