Erdogan: Rusija i Turska će zajedno pratiti primirje kao u Siriji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu, saopštila je administracija turskog lidera.
„Naš predsednik je razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom. Istakao je da je sinoć napravljen ispravan korak na putu ka stabilnom rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu. Erdogan je saopštio da će Turska, zajedno sa Rusijom, pratiti kako se poštuje postignuto primirje u okviru zajedničkog centra koji će biti formiran u području koje odredi Azerbejdžan na teritoriji koja je oslobođena od jermenske okupacije“, navodi se u saopštenju turske strane.

Ističe se da je postignuto primirje „važan doprinos koji su Turska i Rusija zajedno dale, i tu mogućnost treba iskoristiti za uspostavljanje pravednog i trajnog mira i stabilnosti u regionu“.

„Naš predsednik je rekao Putinu da primirje u Nagorno-Karabahu pokazuje značaj saradnje između Turske i Rusije u rešavanju regionalnih sukoba i kriza. Erdogan je istakao da tu može biti uspostavljen duh saradnje, sličan mehanizmu za rešavanje sirijske krize“, saopštila je administracija.  

Erdogan je tokom razgovora istakao da je najvažnije pitanje poštovanje obaveza od strane Jermenije prema sporazumu o prekidu vatre, „a u tom pogledu ruska strana snosi značajnu odgovornost“.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala