Bugarski poslanik: Predak makedonske ministarke bio je za ujedinjenje sa Bugarskom

Pratite nas
Mnoge su se porodice u prethodnim generacijama savremene Severne Makedonije identifikovale kao Bugari, rekao je Angel Džambaski, bugarski poslanik Evropskog parlamenta i zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND.

Na svojoj Fejsbuk stranici, Džambaski je objavio pismo žene koja se zove Radka Aleksandrova Šekerinova, koja je, kako on tvrdi, baka sadašnje ministarke odbrane Severne Makedonije Radmile Šekerinske. navodi političar..

Tova e pismoto, izprateno ot babata na Radmila Šekerinska, ministъr na otbranata na RSM, do direktora na otdelenieto po...

Posted by Angel Džambazki on Utorak, 10. novembar 2020.

U pismu se žena obraća penzijskom fondu u Sofiji sa zahtevom da joj obezbede penziju za izdržavanje porodice nakon smrti njenog supruga, sveštenika Aleksandra Šekerinova iz grada Štipa, koga je ubila srpska vlast.

Njen suprug se, prema rečima Šekerinove, tokom svog života aktivno borio za oslobađanje Makedonije od Srbije i za ujedinjenje Makedonije sa Bugarskom. U pismu iz 1943. godine ona sebe naziva „suprugom bugarskog vođe“.

Savremeni Makedonci su bugarskog porekla, smatra Džambaski.  

Sofija, prestonica Bugarske - Sputnik Srbija
Bugarski mediji: Nemačka se pridružila antibugarskoj politici Severne Makedonije

„Makedonski identitet postoji samo jednu generaciju. Ako uđete u ormar ili komodu videćete da ispod prozirne i tanke laži, stare samo pedeset godina, stoje bugarski koreni“, napisao je Džambazki.

Tako se, prema političaru, u kontekstu istorije dve države može govoriti samo o istoriji Bugarske.

„Istorijska istina je samo jedna i mi je vrlo dobro znamo. I mi i naša 'braća' u Skoplju“. Ne postoji opšta ili zajednička priča, postoji samo istorija Bugarske“, rekao je političar.

Zamenik bugarskog premijera i lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov ranije je takođe pominjao bake i deke Radmile Šekerinske, ali verovatno se ipak radi o njenoj prababi i pradedi. Radmila Šekerinova je u jednom intervjuu rekla da su ona i njen muž imali dedu i pradedu „koji su bili popovi, jedan u Štipu, drugi u Kumanovu“.

Nije prvi put da se razgovara o bugarskim korenima makedonskih političara. Krasimir Karakačanov rekao je da je makedonskog potpredsednika vlade Nikolu Dimitrova poznavao još dok je bio vrlo mlad, a njegov otac je bio „dostojan Bugarin“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala