Baku: Oduvek smo želeli da Rusija i Turska imaju jednaku ulogu u Nagorno-karabaškom sukobu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio je da je Baku oduvek želeo da Rusija i Turska igraju jednaku ulogu u sukobu u Nagorno-Karabahu, i da je to postiggnuto.
„Danas smo tokom razgovora moj dragi brat Redžep Tajip Erdogan i ja diskutovali i o zajedničkoj rusko-turskoj aktivnosti u centru za kontrolu režima prekida vatre. Smatram da je to veoma važan korak. To je novi format saradnje u regionu. Oduvek smo želeli da Turska i Rusija dobiju jednaku ulogu u jermensko-azerbejdžanskom Nagorno-karabaškom sukobu i danas smo to postigli“, rekao je Alijev.

Alijev je dodao da će Baku u najskorije vreme razgovarati sa Moskvom i Ankarom o formiranju centra za kontrolu prekida vatre u Karabahu. On je dodao da postoji raspored povlačenja vojske Oružanih snaga Jermenije iz regiona, koji bi trebalo da se realizuje do kraja novembra.

Prema saopštenju pres-službe Alijeva, predsednik je u Bakuu primio ministra spoljnih poslova, ministra odbrane i šefa obaveštajne službe Turske.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu, saopštila je administracija turskog lidera.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala