Bajdenu se mnogo žuri: Hoće da mu sud odmah dodeli pobedu

© AP Photo / Alexandra WimleyDžo i Džil Bajden
Džo i Džil Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tim za proces prenosa vlasti kandidata demokrata na predsedničkim izborima u SAD Džoa Bajdena razmatra pokretanje sudskih procesa protiv Uprave za opšte poslove (GSA) koja je zadužena za proces predaje vlasti.

Prema navodima Rojtersa, zvaničnici Bajdenovog tima su to najavili jer Uprava odlaže priznavanje Bajdenove pobede na prošlonedeljnim izborima.

Vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti - Uprava za opšte poslove bi trebalo da formalno prizna pobedu predsedničkog kandidata čim izborni rezultati jasno pokažu ko je osvojio više glasova i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsednika 20. januara. Uobičajeno je da se sa tim procesom krene čim se proglasi pobednik.

Direktorka te agencije Emili Marfi, koju je 2017. postavio američki predsednik Donald Tramp, odbija da to učini, dok su pojedine televizije na osnovu izbornih projekcija još u subotu Bajdena proglasile pobednikom izbora.

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bajdenova pobeda ne bude i pravno potvrđena, ali nije jasno kada bi to moglo da bude jer u nekim državama i dalje traje brojanje glasova.

Tramp odbija da prizna poraz na izborima, a njegov izborni štab je podnela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako, do sada, nisu izneli dokaze za to. 

Bajdenovci idu od vrata do vrata - ispravljajte glasačke listiće!

Uprava za opšte poslove, kada se proglasi pobednik na izborima, treba da obezbedi podršku tranzicionom timu novog predsednika - od kancelarija, računara, do plata i službenih imejl adresa.

Zvaničnici nove administracije treba i da predaju dokumente o svojim finansijama i popune formulare o sukobu interesa, pre nego što stupe na dužnost u bilo kojoj vladinoj agenciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala