Alijev obećao Putinu: Krivci za obaranje ruskog helikoptera će biti kažnjeni

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina i izvinio se zbog incidenta sa ruskim helikopterom na jermensko-azerbejdžanskoj granici, koji je azerbejdžanska vojska slučajno oborila u ponedeljak. Kako je rekao, odgovorni za incident biće kažnjeni, a ruska strana će o tome biti obaveštena, saopštila je pres-služba Alijeva.
„Azerbejdžanski lider je 10. novembra pozvao ruskog predsednika i izjavio saučešće zbog tragedije u vezi sa oborenim helikopterom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na Nahčivanskom delu azerbejdžansko-jermenske granice. Predsednik Alijev se izvinio zbog tragične slučajnosti, dodajući da je u mraku taj helikopter zamenjen sa helikopterom jermenskog vazduhoplovstva“, prenela je pres-služba Alijeva.

U saopštenju je precizirano da je „šef Azerbejdžana takođe zamolio da se izrazi saučešće rodbini i bližnjima poginulih i poželeo povređenom pilotu brz oporavak“.

Kako je navedeno, predsednik Azerbejdžana je takođe izrazio spremnost azerbejdžanske strane da isplati odštetu porodicama poginulih i povređenog pilota. Alijev je obavestio Putina da je Državno tužilaštvo Republike Azerbejdžan pokrenulo krivični postupak i da je u toku istraga.

„Krivci će biti kažnjeni, o čemu će ruska strana biti obaveštena. Predsednik Rusije zahvalio je predsedniku Ilhamu Alijevu na telefonskom pozivu, napominjući neprihvatljivost takvih incidenata. Strane su izrazile uverenje u nedopustivost događanja sličnih slučajeva u budućnosti“, saopštila je pres-služba.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je u Jermeniji oboren ruski helikopter. Tom prilikom su poginula dva pilota, dok je jedan povređen. Portparol ODKB Vladimir Zajnetdinov izrazio je žaljenje zaoštravanjem konflikta u Karabahu koji je „doveo do žalosnih posledica“ i pozvao da se sačekaju rezultati istrage kako bi se videlo sa koje strane je gađan Mi-24. Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana priznalo je da je slučajno oboren ruski helikopter Mi-24 iznad Jermenije.

S tim u vezi, Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da je pozitivno to što je Baku odmah priznao svoju krivicu za obaranje ruskog helikoptera Mi-24.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala