Većina Crnogoraca smatra da Njegošev dan treba da bude praznik

© YT/Zvonko Muhadinović LovćenacPetar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tri četvrtine građana Crne Gore (75.3 odsto) smatra da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša treba obilježavati kao nacionalni praznik kulture.

To je pokazalo istraživanje agencije De Fakto, sprovedeno za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Gotovo isti je broj (75.1) onih koji smatraju da to treba da bude Dan pobjede nad fašizmom, dok polovina ispitanika (50.1 odsto) smatra da treba obilježavati Dan NATO bombardovanja Jugoslavije.

Da treba obilježavati Dan sjećanja na žrtve u Srebrenici smatra 42.2 odsto ispitanika, slijede Dan sjećanja na žrtve operacije Oluja (39.5), Dan mladosti - Titov rođendan (36.8), Dan republike - bivša

Skoro trećina ispitanika smatra da treba obilježavati Dan podizanja Božićnog ustanka, a petina (20.3) je da to bude Dan prisajedinjenja Crne Gore Srbiji. Da rođendan Krsta Popovića treba obilježavati kao nacionalni praznik smatra 10.9, a datum rođenja Draže Mihailovića 6.2 odsto ispitanika.

Kada je su u pitanju događaji vezani za Drugi svjetski rat, 37.7 odsto ispitanika je odgovorilo da nisu u pravu bili ni partizani, ni četnici, ni zelenaši, dok je 32.1 odsto njih odgovorilo sa „Ne znam/Ne mogu da procijenim“.

Da su partizani bili u pravu smatra 24.4 odsto građana, četnici - 3.4, a zelenaši - 2.3 odsto ispitanika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala