Ruski MIP: Sporazum Nemačke i Rusije aktuelan i posle 30 godina, a Berlin ga ne poštuje

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka ne ispunjava sve odredbe Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, partnerstvu i saradnji, koji su Moskva i Berlin potpisali pre 30 godina, već se vodi svojim geopolitičkim ciljevima koji su usmereni na obuzdavanje Rusije, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom godišnjice potpisivanja dokumenta.
„Trideset godina kasnije možemo da konstatujemo da je Sporazum odigrao važnu ulogu u izgradnji strateškog partnerstva između Rusije i Nemačke, kao i u procesu zbližavanja Rusa i Nemaca posle Hladnog rata u Evropi“, kažu u Ministarstvu.

Berlin danas ne ispunjava sve odredbe Sporazuma zbog svojih geopolitičkih ciljeva, usmerenih na obuzdavanje Rusije, ističe se u saopštenju i dodaje da primera za to ima dosta.

To su, između ostalih, odustajanje od strateškog partnerstva sa Rusijom i održavanja redovnih međudržavnih konsultacija, zamrzavanje drugih ključnih mehanizama političkog dijaloga i usaglašavanja stavova.

U ruskom Ministarstvu smatraju da je ovaj Sporazum danas, u složenoj situaciji u kojoj se nalazi rusko-nemački dijalog, i dalje aktuelan i da će i ubuduće služiti kao orijentir s ciljem promovisanja pozitivne agende u odnosima između dve zemlje i dva naroda.

„Pozivamo partnere da se i oni rukovode istim konstruktivnom pristupom“, zaključili su u Ministarstvu.

Sporazum je potpisan u Bonu 9. novembra 1990. godine, a na snagu je stupio 5. jula 1991.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala