Novi standardi: Urbani komfor na ruskom Arktiku

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaLenjinov trg u Arhangelsku
Lenjinov trg u Arhangelsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za arktičke teritorije Rusije biće razrađeni posebni standardi za formiranje prijatne urbane životne sredine. Ovaj projekat se pokazao efikasnim u čitavoj Rusiji, ali, prema rečima stručnjaka, teritorija Arktika zahteva individualni pristup zbog klimatskih karakteristika.

Stoga će biti razvijen niz pravila pre formiranja novih parkova i uređenja područja u regionu. To je neophodno kako bi sve urbane novine bile ne samo prijatne za oko, već i dugo služile u teškim vremenskim uslovima.  

„Trenutni državni projekat o formiranju komfornog urbanog okruženja pokazuje potpunu efikasnost u Rusiji. Istovremeno, pristupi razvoju urbanog okruženja u naseljenim područjima na Arktiku se ozbiljno razlikuju od onih koji se koriste u regionima sa umerenom klimom, a rešenja koja su efikasna u drugim gradovima u zemlji su često neprimenjiva u arktičkim gradovima zbog klimatskih karakteristika: preovladavanja niskih temperatura, jakog vetra, perioda polarnih noći“, saopštili su za RIA Novosti iz pres-službe Ministarstva za Razvoj Dalekog istoka. 

Standardi za uređenje Arktika

Da bi rad na pravilima za formiranje urbane sredine bio efikasan, specijalna komisija će razviti standarde za uređenje Arktika. Nju čine vodeće arhitekte arktičkih regiona, predstavnici stručne i naučne zajednice, stručnjaci u oblasti urbanizma, urbanističkog planiranja i dizajna i mnogi drugi. 

„Mi ne ograničavamo učesnike u ovom radu. Glavno je da konačni rezultat bude tražen od strane stanovnika arktičkih teritorija, a da kvalitet urbane sredine igra pozitivnu ulogu u planovima stanovnika i u razvoju ovih teritorija“, istakli su iz pres-službe. 

Pored toga, poboljšanje na Arktiku neće biti regulisano samo jednim dokumentom, već celom listom dokumenata, u kojima će biti uzete u obzir i najmanje sitnice: od dubine zamrzavanja tla do stvaranja ispravnog osvetljenja za vreme polarnih noći

„Dokumenti će sadržati zahteve i preporuke za upotrebu materijala otpornih na mraz, kao i materijala otpornih na nagle promene temperatura, odgovarajuće tehnologije za uređenje, uzimajući u obzir klimatske karakteristike i dubinu zamrzavanja tla, i konceptualne pristupe u organizaciji spoljnog osvetljenja tokom polarnih noći (upotreba arhitektonskog osvetljenja, male arhitektonske forme kao elementi dizajna osvetljenja), posebne severnjačke principe ozelenjavanja javnih prostora“, precizirali su u pres-službi. 

Takođe se ističe da će biti razrađen poseban plan za dalje unapređenje Arhangelska. 

„Regionalne vlasti sada dovršavaju koncept razvoja urbanog pejzaža, nakon čega će ministarstvo razmotriti sve projekte“, istakao je zamenik ministra Ruske Federacije za razvoj Dalekog istoka Aleksandar Krutikov. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala