Milačić: Dati šansu novoj Vladi

© Foto : Sputnjiku ustupila Prava Crna GoraMarko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da novoj Vladi u Crnoj Gori treba dati šansu kakvu joj je narod pružio, pun mandat. Sve manje od toga narušavalo bi ogromne reformske procese za koje je potrebno značajno vreme, a i davalo kiseonik DPS hobotnici da se i dalje nada povratku na mesto „zločina“, navodi on u saopštenju za javnost.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Smjenjivost vlasti je jedan od osnovnih demokratskih principa, ali se u okviru tog principa definišu rokovi koji su takvi da omogućavaju izabranoj vlasti da ostvari program i proklamovane ciljeve, zbog koje je dobila povjerenje naroda na izborima. Taj rok je najčešće četiri godine i prva prava slobodna crnogorska Vlada mora dobiti tu šansu, kao i svaka vlada u svijetu.

Naravno, Parlament uvijek ima mogućnost da skrati mandat sebi, pa time i Vladi. Pored toga, uvijek se, u slučaju da se u nekom doglednom roku nova Vlada ne pokaže doraslom za ogroman posao koji će preuzeti, može pokrenuti pitanje povjerenja Vladi. U svako doba, može se uz inicijativu predsjednika Vlade smijeniti ministar koji ne zadovolji očekivanja parlamentarne većine.

U ovom trenutku neprihvatljivo je unaprijed ograničavati trajanje mandata Vlade i na taj način u startu postavljati prepreke realizaciji ogromnog posla koji je pred njom.

Moramo imati u vidu da su i mandatar i predloženi kandidati za ministre ličnosti koje imaju bogate biografije i ozbiljne lične karijere, koje su požrtvovano spremni da ostave po strani, da bi pokušali da ovo društvo unaprijede po svom najboljem znanju i savjesti.

Kakva se poruka tim ljudima šalje, ako se, čak prije nego što su formalno izabrani, njihov mandat, suprotno Ustavu i svim demokratskim principima, bez ikakvog povoda i razloga, ograničava na vremenski period kraći od onog koji su im građani na izborima povjerili?

Da li bi se iko od nas, ko drži do svoje riječi, prihvatio da obeća da će takav posao završiti u nekom nemoguće kratkom roku? Niko od njih ne bi bio neozbiljan da ostavi uspješnu i zahtjevnu karijeru univerzitetskog profesora, ljekara specijaliste, advokata ili međunarodnog stručnjaka iz bilo koje oblasti i prihvati se, kroz ministarsku funkciju, služenja narodu za jedan tako kratak rok, u kojem se suštinski ne može postići mnogo toga.

Stoga, uz podršku svih nas, političara, i cjelokupnog društva, nova Vlada treba da vlada pun mandat. Sve manje od toga narušavalo bi ogromne reformske procese za koje je potrebno značajno vrijeme, a i davalo kiseonik DPS hobotnici da se i dalje nada povratku na mjesto „zločina“.

Još jednom pozivam sve da se uzdržimo od nepotrebnih medijskih i kuloarskih napada na ličnosti predloženih članova Vlade.Svojim biografijama i ugledom u društvu, zaslužili su povjerenje čovjeka kojem smo mi dali povjerenje da sastavi Vladu. Moramo im dati iskrenu šansu i veliku društveno-političku podršku, s obzirom na državne obaveze koje njima i svima nama zajedno predstoje u naredne četiri godine.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala