Makedonski tviteraši optužili bugarsku ministarku za licemerne izjave o Holokaustu

© AFP 2023 / Eitan AbramovichMinistarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeva je na svojoj stranici na tviteru podsetila da je danas Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma, nakon čega je jedan deo njenih pratilaca ogorčeno reagovao.
„Bugarska je punopravni član Međunarodne alijanse sećanja na Holokaust (IHRA). To pokazuje da su naša vlada, ljudi i društvo odlučili da se pridruže onim zemljama koje se protive mržnji, rasizmu i ksenofobiji“, napisala je Zaharijeva na svojoj Tviter stranici.

Kako navode neki komentari, Bugarska ne bi trebalo da sebe smatra protivnikom antisemitizma. U Drugom svetskom ratu zemlja se prvo priklonila Nemačkoj, koja je u Makedoniji uspostavila bugarsku administraciju. Bugarska tih godina nije dozvolila deportaciju bugarskih Jevreja, ali je jedanaest hiljada Jevreja iz Makedonije deportovano u Treblinku.

„Obavezno posetite Memorijalni centar Holokaust u Skoplju da biste saznali više o Jevrejima i kako ih je deportovala zemlja koja to danas negira. Inače, priznajte makedonsku manjinu u Pirinskoj Makedoniji“, napisao je Safra.

​„Ups“, napisao je korisnik pod imenom Fortifikacija i stavio fotografiju na kojoj se vide troškovi prevoza osoba jevrejskog porekla iz Skoplja do Treblinke.

​„Na nesreću Jevreja u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata, vi niste bili član ove organizacije“, rekao je pratilac Rumburak.

Neki makedonski pratioci optužili su Bugarsku za ksenofobiju prema Makedoncima.

„Vi služite kao primer ksenofobije, negirajući makedonski etnos u Bugarskoj i iznoseći sramne zahteve u vezi sa našim pristupanjem Evropskoj uniji“, napisao je korisnik pod imenom Sančo Pansa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala