Hitan odgovor na cenzuru: Eksplodirala mreža koja parira Tviteru, hiljade korisnika u minuti

© Depositphotos.com / Igor StevanovicCenzura
Cenzura - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parler, društvena platforma koja se smatra bastionom slobode govora, trpi probleme zbog preopterećenja izazvanog ogromnim brojem novih korisnika koji masovno prelaze na ovu platformu revoltirani cenzurom na Tviteru.

„Parler je eksplodirao. Dodaju se hiljade korisnika u minuti i ​​paralelno rešavaju tehnički problemi zbog preopterećenja“, rekao je radio voditelj i većinski deoničar Parlera Dan Bongino.

On je negirao glasine da je platforma prodata.

​Nagli porast broja novih korisnika učinio je Parler danas najpreuzimanijom aplikacijom u Americi u Gugl prodavnici, pretekavši platforme kao što su Tik-Tok, Instagram i Tviter.

Pre juna, Parler je u proseku imao oko 2.000 preuzimanja. Njegova baza korisnika udvostručila se tog meseca, na oko 1,5 miliona, nakon što je Tviter počeo da uvodi drastične mere obeležavanja i brisanja postova.

​Parler sada dodaje onoliko korisnika u minuti koliko je nekad sticao u jednom danu.

Pobuna koju su vodili konzervativci, usledila je nakon što su Tviter i Fejsbuk suzbili izveštaje o navodnom širenju uticaja porodice demokrata kandidata Džoa Bajdena, zaključavanjem naloga Njujork posta na dve nedelje, koji je prvi objavio priču, na dve nedelje. Tviter je takođe označavao postove predsednika Donalda Trampa i njegovih pristalica, uključujući poruke u kojima se spominje izborna prevara, kao „sporne“.

Henderson, Parler sa sedištem u Nevadi, osnovali su 2018. godine softverski inženjeri Džon Mace i Džared Tomson.

​Imao je oko 4,5 miliona korisnika pre izbora 3. novembra.

Među tim korisnicima bili su istaknuti konzervativci, kao što su Trampov advokat Rudi Ćulijani i Erik Tramp.

Neki od njegovih najaktivnijih korisnika — poput šefa InfoVars-a Aleka Džonsa, osnivača kompanije Proud Boys Gevina Mekinsa i pisca Mila Janopulosa — izbačeni su sa drugih platformi.

Mace, koji je izvršni direktor Parlera, rekao je da baza korisnika kompanije postaje sve raznovrsnija kako se pogoršava cenzura na drugim platformama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala