Baku: Ankara će nam pružiti vojnu podršku ako zatreba

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan bi mogao da razmotri mogućnost turske vojne podrške u slučaju pretnje zemlji, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i dodao da su Baku i Ankara odavno potpisali dokument koji predviđa vojnu podršku u slučaju agresije, kao što su to učinile Moskva i Jerevan.
„Smatram da će se nastaviti ovo što se trenutno događa (preuzimanje kontrole nad brojnim teritorijama) i da zato neće biti potrebe za bilo kakvim vojnim učešćem Turske. Međutim, pre mnogo godina smo potpisali sa Turskom dokument koji predviđa i vojnu podršku u slučaju agresije. Dakle, imamo format sa Turskom, pravnu osnovu, istu kakvu u ovom ili onom stepenu ima Jermenija s Rusijom. Ukoliko se Azerbejdžan suoči sa agresijom i uvidi potrebu za vojnom podrškom Turske, razmotrićemo tu opciju“, rekao je Alijev u intervjuu za britanske medije, a prenosii državna agencija „Azertadž“.

Istovremeno, azerbejdžanski lider je naglasio da je vojska preuzela kontrolu nad mnogim teritorijama u Nagorno-Karabahu.

On je na svom Tviter nalogu napisao da su u pitanju naselja u Fizulinskom, Hodžalinskom, Hodžavendskom, Džebrailskom, Kubadlinskom i Zangilanskom području i naveo nazive naselja, među kojima su Gobu, Dilagagarda, Sejid Mahmudlu,  Demirčiler, Domi, Tug, Akaku i druga.

Jerevan: Odbijeni napadi neprijatelja u tri pravca

Sa svoje strane, portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da su odbijeni napadi neprijatelja u pravcu naselja Martuni, Martakert i Tagavard.

„Pored Šuše, važne su i borbe u drugim pravcima. Pokušaji napada neprijatelja odbijeni su u martuninskom, martakertskom, tagavardskom i drugim pravcima“, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, ranije je Alijev izjavio da je azerbejdžanska vojska od početka borbenih dejstava „oslobodila od okupacije“ preko 200 naselja u Karabahu.

Prema tvrdnjama Bakua, oslobođen je i grad Šuša, drugi po veličini u tom regionu. Nakon što je Alijev izjavio da je preuzeta kontrola nad tim grad, turski lider Redžep Tajip Erdogan čestitao mu je „pobedu“ u Karabahu. Istovremeno, Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da se borbe za taj grad nastavljaju.

Prethodno se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

Rusija je odgovorila da će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije. Reakcija Bakua je da je Jerevan priznao poraz, zatraživši pomoć od Putina.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala