Bajdenov tim traži da ga nadležno telo prizna za izabranog predsednika

© AP Photo / Andrew HarnikDžo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver
Džo Bajden, obraćanje naciji iz Čejs centra u Vilmingtonu u državi Delaver - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici izbornog štaba Džozefa Bajdena uputili su Administraciji opštih službi (nezavisna agencija američke vlade, GSA) zahtev da Bajden bude priznat za izabranog predsednika Amerike, javlja TV Foks njuz.

U zahtevu se navodi da je pobeda demokrata „dobila nezavisnu potvrdu“ i da zato ta institucija  „bez odlaganja treba da prizna Džozefa Bajdena i Kamalu Haris za izabranog predsednika i potpredsednika“.

„Nacionalna bezbednost i ekonomski interesi SAD zavise od toga da li će vlada pokazati jasno i bez odlaganja spremnost da ispuni volju američkog naroda i izvrši predaju vlasti vez problema“, navodi se u zahtevu.

Kako su ranije objavili mediji, šefica pomenutog tela Emili Merfi odbija da prizna Bajdena za pobednika na izborima i to onemogućava da počne prelazni period u zemlji.

„Politiko“ piše da dok Merfi ne prizna Bajdena za predsednika njegov tim ne može da dobije pristup vladinim finansijskim resursima i da počne rad sa federalnim institucijama.

Bajden je u nedelju proglasio svoju pobedu na izborima, nakon što su to uradili i američki mediji, a aktuelni predsednik Tramp je uzvratio da je daleko od toga da su izbori završeni i da će pravdu tražiti na sudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala