Šta znači za Azerbejdžan osvajanje kulturne prestonice Karabaha

© Sputnik / Ilья PitalevGranatirani grad Šiši, Karabah
Granatirani grad Šiši, Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Karabaški grad Šuša, o čijem zauzimanju je nešto ranije saopštio azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev, od velike je važnosti, kontrola nad njim označava jačanje azerbejdžanskih položaja u Karabahu, smatra ambasador, bivši izaslanik ruskog predsednika za Nagorno-Karabah Vladimir Kazimirov.
„Naravno, Šuša je od velikog značaja. Radi se o tome da se ona nalazi iznad karabaške prestonice Stepanakerta i upravo su iz područja tog grada Azerbejdžanci gađali Stepanakert 1992. godine. Azerbejdžan je bezuslovno ostvario određene vojne uspehe, to je teško poreći“, rekao je Kazimirov.

Nekadašnji ko-predsedavajući Minskom grupom OEBS-a podsetio je da istorijski u tom gradu preovlađuje azerbejdžansko stanovništvo.

Istovremeno, izrazio je sumnju u izglede za dalje mirno rešavanje karabaškog konflikta.

„Što se tiče tih izgleda, nesreća sukoba u Karabahu je u činjenici da su obe strane pune uzajamnog nepoverenja. U tom smislu, uloga posrednika vrlo je rizična, jer svaka strana smatra da posrednik služi interesima suprotstavljene strane“, rekao je.

Ekspert je dodao da „trenutno sve zanima tok vojnih akcija, ko je i koliko napredovao i tome slično, te da se samim tim zaboravlja ko je narušio primirje koje je trajalo 26 godina“.

Ranije u nedelju Alijev je izjavio da je grad Šuša u Nagorno-Karabahu prešao pod kontrolu Azerbejdžana. Sa svoje strane, Jermenija ne potvrđuje te informacije.

„Grad Šuša je oslobođen od okupacije. Šuša je naša. Karabah je naš. Čestitam celom azerbejdžanskom narodu na ovom događaju“, izjavio je Alijev, obraćajući se naciji.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala