Gorbačov o odnosima Rusije i SAD posle izbora Bajdena: Neophodno obnoviti poverenje

© Sputnik / Sergey GuneevMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov kaže da se nada da će Džozef Bajden, koji je proglasio svoju pobedu na predsedničkim izborima u Americi, shvatiti važnost obnavljanja poverenja između Rusije i SAD, a rusko rukovodstvo, kako kaže, spremno je na ozbiljan dijalog.
„Potrebno je obnoviti poverenje između naših zemalja. I nadam se da će izabrani predsednik shvatiti važnost toga. Mislim da je rusko rukovodstvo spremno na ozbiljan dijalog“, rekao je Gorbačov.

Prema njegovoj oceni, u vreme kada je Bajden bio potpredsednik, u okviru američko-ruskih odnosa bilo je izvesnih pomaka, ali sada je situacija drugačija.

„Sećam se susreta s Bajdenom u martu 2009. godine. Tada su on i predsednik Obama tek stupili na dužnost. Moj razgovor s njima bio je ozbiljan i sveobuhvatan. Pre svega razmotrili smo, naravno, rusko-američke odnose. Potom se razgovoru pridružio i Obama. Treba reći da je tada bilo određenih pomaka, konkretno mislim na Sporazum START 3. Sada je drugačija situacija“, kaže nekadašnji lider SSSR.

Komentarišući verovatnu pobedu Bajdena, on je rekao da će uloga Sjedinjenih Država u svetu ostati velika i važna i da se to neće promeniti.

„Uloga Amerike u svetskim pitanjima i dalje ostaje velika i važna. To se ne menja. I zato su širom sveta pomno pratili predizbornu kampanju u Americi. Amerikanci su izabrali Džozefa Bajdena", zaključio je Gorbačov.

Podsetimo, nakon što si američki mediji juče objavili da je Bajden pobednik izbora i on sam je proglasio pobedu, nakon čega su usledile čestitke iz celog sveta. Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp, međutim, kaže da je daleko od toga da su izbori gotovi i da će pravdu tražiti na sudu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala