Ekskluzivno: Žarko Zečević Zeka otvoreno o Partizanu i srpskom sportu — nekad i sad /video/

© Sputnik / YouTube/Sputnjik Srbija / print screenŽarko Zečević
Žarko Zečević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svi mi koji smo prošli kroz sport, navikli smo da pobeđujemo, ali i da gubimo. Tako da, ko nije naučio da gubi, taj nikad neće naučiti da pobedi. Ja sam to kroz sport od najranijih dana doživeo, ako doživim neki poraz ili ako se ne dešava stvar onako kako bih ja želeo, to mi daje još veći podstrek da sutra preokrenem stvar u svoju korist.

Ovako je za emisiju Marine Rajević Savić „Dok anđeli spavaju“ govorio poznati srpski košarkaš i dugogodišnji predsednik sportskog i fudbalskog društva Partizan Žarko Zečević, poznatiji kao Zeka.

Najmlađi sekretar sportskog društva Partizan

Relativno rano završivši profesionalnu košarkašku karijeru, Zeka je sa 28 godina postao generalni sekretar sportskog društva Partizan, a sa 35 godina generalni sekretar fudbalskog kluba Partizan. Na tim funkcijama proveo je ukupno 30 godina i važi za najpoznatijeg generalnog sekretara ovog kluba.

On nema osećaj da je njegovo ime veliko toliko da se izjednačava sa tako velikom institucijom, ali veruje da je razlog što ga ljudi poistovećuju sa Partizanom zbog toga što toliko dugo traje.

Odgovarajući na konstataciju da se u kriznim situacijama uvek najbolje snalazio, Zeka kaže da poseduje veliku dozu samokontrole, što doprinosi da reaguje na pravi način:

„Drugo, mislim da svi mi koji smo prošli kroz sport, navikli smo da pobeđujemo, ali i da gubimo. Tako da, ko nije naučio da gubi, taj nikad neće naučiti da pobedi. Ja mislim da sam to kroz sport od najranijih dana doživeo, ako doživim neki poraz ili ako se ne dešava stvar onako kako bih ja želeo, to mi daje još veći podstrek da sutra preokrenem stvar u svoju korist.“

Odnos Partizana i Zvezde

Zečević objašnjava koja je razlika igranja derbija kao košarkaš i gledanja fudbalskog derbija sa tribina.

„Kao igrač vi ste pred utakmicu u nekom određenom pozitivnom stresu i kada počne utakmica, to se sve gubi. Ti više nemaš vremena da razmišljaš. Razmišljaš kako ćeš da igraš i kako da se odnosiš prema protivniku i onda je to jedan potpuno drugi pristup. To uglavnom zavisi od tebe. A kada gledaš derbi sa strane i kad vidiš šta se dešava na terenu, ti si nemoćan, jer ne možeš da utičeš na to šta se dešava na terenu i onda verovatno drugačije pristupaš celom tom događaju“, kaže Zečević.

Govoreći o svom odnosu i prijateljstvu sa „suparnikom“ Vladimirom Cvetkovićem, nekadašnjim košarkašem i generalnim sekretarom FK Crvena Zvezda, Zečević kaže da je odnos koji su kao igrači gajili takav da su na terenu „ljuti protivnici“, ali u svemu ostalom mora da se sarađuje:

„Morate da se dotičete zajedničkih problema, jer u fudbalu postoji mnogo problema koje treba rešiti, kao i problema koje treba rešiti na nivou Fudbalskog saveza Srbije i tu ako Crvena zvezda i Partizan ne rade zajedno, oni se nikad neće rešiti. Jer će stalno iskra rivaliteta funkcionisati između dva kluba, pogotovo sad u ovim tenzijama gde su navijači naročito izraženi u tome. I ja mislim da smo Cvele i ja zaista imali sklad odnosa i da smo mogli to da uradimo, jer smo verovali jedan drugom.“

Uvrede bile samo podstrek

Uvrede navijača sa kojima se susretao obavljajući svoju funkciju nisu ga sputavale i nisu bile razlog njegovog povlačenja iz Partizana. One su mu čak bile i podstrek jer su, kako kaže, pozitivno uticale na rezultate Partizana. Nije imalo smisla kada su mu vređali porodicu, ali je i to izdržao.

„Jednostavno, iz Partizana sam otišao onog trenutka kada nisam mogao da ostvarim ideju o izgradnji novog stadiona, tako da kad je ta ideja propala, ne krivicom Partizana i mojom krivicom, onda sam posle 23 godine otišao. Tako da je možda bolje da se povučete u onom trenutku kada još uvek uživate neki ugled, nego da vas posle vuku po podu“, smatra Zečević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala