Dodik: Neće biti nikakve kancelarije Prištine u Sarajevu

© Borislav ZdrinjaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica u skupštini privremenih prištinskih institucija Duda Balje uputila je Predsedništvu BiH zahtev za otvaranje kancelarije za veze Prištine u Sarajevu, povodom čega su se oglasili predstavnici RS i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da se neće otvarati nikakve kancelarije samoproglašenog Kosova.

Milorad Dodik je za RTRS rekao da Republika Srpska šalje jasan odgovor i da taj predlog neće dobiti podršku, prenosi Tanjug.

„Taj zahtev do mene nije došao i ako bude to stiglo na Predsedništvo naravno da se to neće desiti. Nećemo otvarati nikakve kancelarije, BiH ne priznaje Kosovo i poslednja odluka Predsedništva je to i pokazala“, kazao je Dodik.

Istog mišljenja su i ostali predstavnici Vlade RS, dok je predsednica RS Željka Cvijanović poručila da pitanju otvaranja kancelarije Prištine ne treba davati na značaju.

„Oni nisu država, pa onda ne mogu napraviti ambasadu, pa onda otvaraju nekakvu kancelariju. U suštini, ona i ako bude osnovana ne može imati nikakav diplomatski status, niti ljudi koji u njoj rade mogu uživati bilo kakve privilegije“, kazala je Cvijanovićeva.

Premijer RS Radovan Višković je zauzeo isti stav.

„To nije ništa dalje nego kancelarija i tako će i ostati. Apsolutno ne treba trošiti reči na to da je to neka vrsta ambasade ili da ima određeni status kako se predstavlja u javnosti“, dodao je Višković.

Na ove tvrdnje predstavnika RS odgovorila je Duda Balje, koja je inicirala otvaranje kancelarije u Sarajevu.

„Gospodine Dodik, molimo Vas da uzmete u obzir zahtev koji smo poslali i u kojem smo jasno objasnili cilj ove kancelarije i problematiku kojom bi se bavila. Naime, ovakva kancelarija za vezu postoji i funkcioniše u Beogradu. Na osnovu postojećih problema smatramo neophodnim da se slična otvori i u BiH“, navela je Duda Balje u otvorenom pismu, preneo je portal Klix.ba.

Kako je istakla, priznavanje Kosova i nije bila tema tog zahteva.

„Svesni smo političke situacije i odnosa između BiH i Kosova, i političkih posledica koje su nastale kao rezultat toga, ali se pozivamo na osnovna ljudska prava o slobodi kretanja, koja će biti osnovni cilj ove Kancelarije, kao i rešavanje svakodnevnih problema građana. Mi ćemo i dalje biti uporni u ostvarivanju ovoga cilja. Obratićemo se svim međunarodnim institucijama do konačnog rešenja ovog problema, sve sa ciljem da se ovo tehničko pitanje bez razloga ne politizuje“, poručila je Duda Balje.

Pročitajte i:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala