Crna Gora: Hapšenje zbog „povrede groba“ mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve

CC0 / / Lisice, hapšenje
Lisice, hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Policija u Baru uhapsila je dve osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo povreda groba, saopštila je danas crnogorska policija. Episkop Metodije izjavio je da je spletom nespretnih okolnosti stvorena tenzija i da je namera bila da se postavi krst na grobnom mestu gde je sahranjen mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Arsenije Plamenac.

Policija ne imenuje uhapšene, već samo navodi da su svešteno lice J.P (65) i K.P (34) oštetili nadgrobni spomenik i grobnice i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, prenosi Tanjug.

Crnogorski mediji prenose da je reč o svešteniku Jovanu Plamencu i njegovom sinu Krsti.

U saopštenju policije ističe se da je barska policija u subotu, 7. novembra, obaveštena da je u mestu Brčeli uništen nadgrobni spomenik u krugu manastira i da su preduzete mere i radnje na rasvetljavanju ovoga događaja.

Kako navodi, prikupljena su obaveštenja od više građana i crkvenih lica. „Budući da su, kako se sumnja, ova dva lica izvršili krivično delo u krugu manastira, nakon izjašnjenja nadležnih institucija o statusu ovoga manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obavešten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog dela u odnosu na osumnjičene“, poručuje se u saopštenju policije.

Metodije: Namera je bila da se postavi krst, a ne tenzije

Vikarni episkop Mitropolije crnogorsko-primorske Metodije izjavio je danas da je spletom nespretnih okolnosti stvorena tenzija i da je namera bila da se postavi krst na grobnom mestu gde je sahranjen mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Arsenije Plamenac.

On je to rekao povodom protesta meštana sela Brčela u Crmnici, a zbog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru Brčela.

Episkop Metodije objašnjava da je bilo planirano da se stavi natpis grobnog mesta, ali da bi to moglo da se uradi, trebalo je da se zna da li na tom mestu počiva samo Plamenac ili još neko, prenosi portal RTCG.

Prema njegovim rečima, sve što se radilo bilo je zbog toga da bi se manastirsko mesto unapredilo, a ne skrnavilo, zbog čega se podigla ploča.

„Ovo je vreme gde je najmanje potrebno dizanje tenzija“, rekao je Metodije.

Govoreći o protestu meštana, Metodije je ocenio da na protestima verovatno ima i ljudi sa strane, ne samo meštana sela.

Meštani su danas protestvovali tvrdeći da je Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca neovlašćeno i protivzakonito prekopala grob mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Zbog skrnavljena grobnice, tri inspektora obišla su jutros lice mesta.

Gornji manastir u Brčelima nalazi se pod kontrolom Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala