„Verujemo ruskoj nauci“: Izrael planira kupovinu ruske vakcine protiv korone

© Foto : RDIF press serviceProizvodnja prve vakcine protiv virusa korona
Proizvodnja prve vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“ biće prva za koju će podneti dokumentaciju za registraciju u Izraelu, rekao je Sputnjiku generalni direktor jerusalimskog medicinskog centra „Hadasa“ profesor Zejev Rotštejn.
„S obzirom da znamo da se sva istraživanja odvijaju kako treba, u skladu sa standardima, zatražili smo sve informacije o vakcini kako bi podneli zahtev izraelskom Ministarstvu zdravlja za njenu registraciju“, rekao je Rotštejn.

Pritom, profesor nije isključio mogućnost da će izraelsko Ministarstvo morati da prevaziđe neke predrasude da bi registrovalo ruski lek.

„Istorijski gledano, izraelsko Ministarstvo zdravlja lakše prihvata američke proizvode, a oprezno je kada su u pitanju ruski. Odmah su reagovali, rekavši da nema dovoljno podataka o ruskoj vakcini. Upravo zbog toga ćemo im i pružiti sve informacije. U toj fascikli za registraciju biće sve neophodne informacije o razvoju vakcine i zaključci studija prve i druge faze ispitivanja“, ističe profesor.

Rotštejn ističe da „u svakom slučaju veoma veruju ruskoj nauci“.

„Verujemo i u sebe kao u platformu za klinička ispitivanja takve vakcine. Odlučio sam da se ne obazirem na političke ili komercijalne protivrečnosti. Mi smo neutralni. Nismo politički pristrasni. Tretiramo vakcinu kao najosnovniji element za naše pacijente“, rekao je profesor.

Izrael je letos zaključio sporazum o kupovini buduće vakcine protiv korone sa nekoliko kompanija, uključujući i američku „Modernu“. Trenutno moskovski ogranak klinike „Hadasa“ učestvuje u trećoj fazi testiranja ruske vakcine „Sputnjik V“. Čim se vakcina zvanično registruje u Izraelu, medicinski centar će početi da je uvozi, kao i da je proizvodi na teritoriji zemlje.

Ove sedmice je medicinski centar „Hadasa“ saopštio da namerava da kupi milion i po doza ruske vakcine. Ako izraelsko Ministarstvo zdravlja ne odobri korišćenje vakcine u zemlji, klinika će je koristiti u svojim filijalama u inostranstvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala