Trampov advokat: Glasove treba ručno prebrojati u 28 država /video/

© AP Photo / Jessica HillBirači u prezbiterijanskoj crkvi u Konektikatu
Birači u prezbiterijanskoj crkvi u Konektikatu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat iz pravnog tima Donalda Trampa zatražio je ponovno i ručno brojanje glasova u svim državama gde se koristi sporni softver koji je u Mičigenu pripisao Trampove glasove Džou Bajdenu.

Demokratski kandidat Džo Bajden proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u SAD, dok je Trampov tim najavio pravnu borbu kojom bi se dokazale izborne nepravilnosti.

Džej Sekulov, Trampov advokat, kazao je da se moraju prebrojati glasovi u svim državama koje koriste softver čija je greška izazvala probleme u jednom okrugu u Mičigenu.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Mičigen: Softverska greška kriva za manjak Trampovih glasova

Mašine za glasanje u okrugu Antrim u Mičigenu pripisale su 6.000 Trampovih glasova Džou Bajdenu, a Sekulov kaže da se taj softver koristi u najmanje 28 američkih država, među kojima su i ključne države gde je prebrojavanje glasova sporno.

„Ukoliko je 30 država koristilo softver, za koji je dokazano da je neispravan i da je samo u jednom okrugu pogrešno prebrojao 6.000 glasova, advokati bi trebalo da traže ručno prebrojavanje. Postizborna parnica je veoma važna kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa, kao što je rekao predsednik, te da bi se zaštitio i Ustav“, rekao je Sekulov za Foks njuz

Među državama u kojima se koristi sporni softver su Arizona, Džordžija, Nevada, Mičigen, Minesota, Pensilvanija, države u kojima je rezultat bio tesan. Tako Bajden, prema trenutnim podacima, u Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Pensilvaniji vodi sa razlikom između 7.000 i 35.000 glasova.

Objavljeno je i da je kompanija koja proizvodi softver, izvela njegovo ažuriranje u Džordžiji dan uoči izbora, zbog čega su mašine prestale da rade na dva sata tokom izbornog dana.

Izborni supervizor Marša Ridli iz Džordžije rekla je da su „dodali nešto što nije normalno i što je izazvalo kvar“.

„To je nešto što nikada do sada nije urađeno. Softver nikada nije ažuriran dan pred izbore“, rekla je ona, dodajući da ne zna o kakvom se ažuriranju radi.

Kako je saopšteno iz kompanije „Dominion“, koja proizvodi softver, on se koristi u 28 američkih država, a, primera radi, samo u Mičigenu u 65 od 83 okruga u kojima se početno Trampovo vođstvo istopilo kada su prebrojani glasovi dostavljeni poštom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala